Doğa Koleji tarafından Antalya’da düzenlenen Türkiye Geneli 3. Yaratıcı Yazarlık Festivaline, 1500 öğrenci yazar adayı katıldı. Gülten Dayıoğlu’nun onur konuğu olduğu festivalde, Türkiye’nin birçok önemli yazarından festival boyunca eğitim alan öğrenci yazar adayları, okuma alışkanlığı kazanırken yazma becerilerini de keşfetme imkanı buldu.
ETİKETLER :
yaratıcı yazarlık
,
yazarlık festivali
,
ali rıza
,
ortaokul festival
,
gülten dayıoğlu
,
antalya festival
,
türkçe eğitimi
,
doğa koleji ortaokul
,
antalya kitap fuarı
Doğa Kolejinin 3'üncüsünü düzenlediği Türkiye Geneli Yaratıcı Yazarlık Festivali'nde duayen yazarlar ile yazar adayı öğrenciler bir araya geldi. Doğa Kolejinin 40 ildeki 57 kampüsünden yaklaşık 1500 öğrenci ve 100 Türkçe öğretmeninin katıldığı festivalde çocuk edebiyatının önde gelen ismi Gülten Dayıoğlu'yla birlikte 20 yazar ve akademisyen yer aldı. Her gün ünlü yazarlarla atölye çalışması yapacak olan öğrenciler yazma becerilerini ve yaratıcılıklarını geliştirerek, okuma sevgisi ve alışkanlığı kazanıp takım çalışması içinde bulacak. Öğrenciler, festivalde sosyal ilişkilerini de güçlendirerek, yazma yeteneklerini keşfedecek.
Yaratıcı Yazarlık Festivali ile Mavisel Yener, Ferda İzbudak, Mehmet Atilla, Nilay Yılmaz, Koray Avcı Çakman, Çiğdem Gündeş, Ömür Kurt, Göktuğ Canbaba, Toprak Işık, Birsen Ekim Özen, Görkem Yeltan, Cihan Demirci, Sabri Ugan, Renan Özdemir, Özlem Tokman, Osman Torun, Hidayet Karakuş, Zehra Ünüvar, Aşkın Güngör gibi Türkiye’nin önemli yazarları ile tanışma ve ders alma imkanı bulan öğrencilerin edebiyata olan ilgisi oldukça arttı. Bunun yanı sıra ise festival sırasında düzenlenen mini kitap fuarı ile de öğrenciler yazarlara kitaplarını imzalatıp, kitap almanın önemini ve bilincini kavradı. Festival boyunca keyifli zaman geçiren öğrenciler, program sonunda ise sertifikalarını, eğitim aldıkları yazarlardan aldı.
"Mutlu Çocuk Öğrenir, Öğrenen Çocuk Üretir"
Festivalin açılış konuşmasını yapan Doğa Koleji Genel Müdürü Ali Rıza Lüle, düzenledikleri festivalle Türkiye genelindeki birçok öğrenciyi okuma ve yazma sevgisi için bir araya getirmenin kendilerini oldukça mutlu ettiğini söyledi. Lüle, 'mutlu çocuk öğrenir, öğrenen birey üretir' diyerek, çocukların sosyal ortamda öğrenmelerinin daha kalıcı olduğunun, eğlendirerek öğretmenin, oyunla öğrenme keyfinin önemli olduğunu belirtti. Eğitimin ailede başladığını anlatan Lüle, okuma alışkanlığı ve kitap sevgisinin ailenin içerisinde başlayacağını, öğrencinin okulda ve çeşitli organizasyonlara katılarak bunu inşa edebileceğini söyledi.
“Veliler öğrencilere kitap harçlığı vermeli”
Eğitimin ailede başladığını bilen ve kabul eden Lüle, okuma alışkanlığı ve kitap sevgisinin ailenin içerisinde başlayacağını, öğrencinin okulda ve çeşitli organizasyonlara katılarak bunu inşa edebileceğini söyledi. Lüle, “veliler öncelikle evde kitap okumalı ki, çocuğu kitapla tanışabilsin ve okuyabilsin. Ayrıca çocuğa temel ihtiyaçları yeme, içme, giyme için verilen harçlık gibi kitap harçlığı olarak ayrı bir bütçe verilmeli. Kitap harçlığı ile çocuk sadece kitap almalı. Hobi değil, temel ihtiyaç olarak benimsenecek okuma alışkanlığı ailede kazanılacak, okulda ve sosyal çevrede devam edecektir” dedi.
Gülten Dayıoğlu’nun Hayali Gerçek Oldu
Türkiye Geneli Yaratıcı Yazarlık Festivali'nin 3.’sünün onur konuğu Gülten Dayıoğlu, festivaldeki açılış konuşmasında, ”bu festival ile hayalim gerçek oldu” dedi. Dayıoğlu, tek hayalinin her çocuğa okuma sevgisi kazandırmak, yazar olmasa dahi doğru yazmayı öğretebilmek ve birçok çocukla bir araya gelebilmek için böyle bir festival düzenlemek olduğunu dile getirdi. Yaratıcı Yazarlık Festivali'nin onur konuğu Gülten Dayıoğlu, Kütahya'da okula başladığını ve o dönemlerde yaşadığı zorlukları anlattı. Yazmaya, yazara, okumaya ve okura değer veren Doğa Kolejine teşekkür ettiğini belirten Dayıoğlu, çocuklardan daha heyecanlı olduğunu vurguladı. Okuma ve yazma üzerine yapılan bu festival ve organizasyonlar ile tohum ektiklerini ifade eden Dayıoğlu, bu tohumların ileri zamanlarda yeşereceğini ve dünya için fidan, ağaç olup çok güzel meyveler vereceğini kaydetti. Gülten Dayıoğlu’na Doğa Koleji Genel Müdürü Ali Rıza Lüle tarafından plaket takdim edildi.
Öğrencilerimiz, yazarlarımızla yaptıkları atölye çalışmalarında duygu ve düşüncelerini serbest bırakırken yazarlarımızın seminerlerinde zihinlerinde yeni dünyaların kapılarını araladılar. Onur Konuğumuz Gülten Dayıoğlu da "Hayalimdi!" dediği bu çalıştaylarda onları yalnız bırakmadı. Çocukları en çok etkileyen anılarından biri Reşat Nuri Güntekin'in müfettiş olarak okullarını ziyaret etmesiydi. Gülten Dayıoğlu, yazarlık bayrağını kendinden sonra devredeceği genç yazarlarla ikinci günde de birlikte olmaktan son derece mutluydu.
Ardından Onur Konuğumuz Gülten Dayıoğlu, Türkçe Bölüm Başkanımız Yazar Hurihan Yıldırım ile ilk kez Doğa Koleji bünyesinde gerçekleştirilen "Türkiye Geneli 3. Yaratıcı Yazarlık Festivali Kitap Fuarı"nın açılış kurdelesini kesti. Kitap fuarının açılışını sabırsızlıkla bekleyen öğrencilerimiz, tanıştıklarını yazarların kitaplarıyla buluşma ve onları imzalatma mutluluğunu doya doya yaşadı. Coşkuyla geçen fuarın ardından minik yazar adaylarımız Antalya bölgesi beden eğitimi öğretmenleri eşliğinde yüzme havuzunun keyfini çıkardı. Günü akşam yemeği ve eğlenceyle tamamlayan öğrencilerimiz, büyük bir eğitim organizasyonun içinde yer almanın haklı gururunu yaşıyor.
Öğrencilerin sosyal bir ortamda yazma becerilerini, Türkiye'nin önemli yazarlarından ders alarak geliştirmelerine olanak sağlanmasının hedeflendiği festival 5 Mayıs'ta sona erecek.