Başvurular 11 Şubat – 7 Mart 2022 tarihleri arasında yapılacak. 1. Oturum Temel Yeterlilik Testi (TYT) 18 Haziran 2022 Cumartesi günü, 2. Oturum Alan Yeterlilik Testi (AYT) ve 3. Oturum Yabancı Dil Testi 19 Haziran 2022 Pazar günü uygulanacak. 2022 YKS sonuçları ise 20 Temmuz 2022 tarihinde açıklanacak. Bu yıl YKS başvuru kılavuzunda sisteme dair bazı değişiklikler yer almaktadır. Öğrencilerimiz ve velilerimiz sistemin tüm detaylarına ÖSYM’nin sayfasında yer alan (https://dokuman.osym.gov.tr/pdfdokuman/2022/YKS/kilavuz-11022022.pdf) 2022 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Kılavuzu’ndan ulaşabilir.
Bizler, sisteme dair değişiklikleri ve değişikliklerin olası sonuçlarını sizler için özetledik:
1.ÜNİVERSİTEYE GİRİŞTE TYT VE AYT BARAJ PUANI UYGULAMASININ KALDIRILMASI
2022 Yükseköğretim Kurumları Sınavından (YKS) itibaren ön lisans ve lisans programlarını tercihte 150 ve 180 olan TYT ve AYT baraj puanları uygulaması kaldırılmıştır.
Alınan yeni kararlara göre SAY, SÖZ, EA ve DİL puan türlerinde sınav puanı hesaplanması için uygulanmakta olan TYT puan türünde 150 puan almış olma şartı ile yerleştirme puanlarının hesaplanmasında TYT puan türü için 150; SAY, SÖZ, EA ve DİL puan türleri için 180 olan sınav puanı barajı uygulaması kaldırılmıştır.
Önceki yıllarda kontenjanını dolduran programlar için ve kaldırılan barajlara takılma sorunu yaşamayan adayların tercihlerini etkileyen bir durum olmayacaktır. Baraj puanlarının kaldırılması ile tercih bildiriminde bulunacak aday sayısı artacaktır. Bu durum geçmiş yıllarda sınava girip barajları geçemeyen adayları yeniden sınava girmeye teşvik edebilir.
Üniversitelerin kontenjanlarında doluluk sorunu yaşayan programlara öğrencilerin yerleşebilmelerinin önü açılacaktır. Böylece boş kontenjan sayısı azalacaktır. Devlet ve vakıf üniversiteleri doluluk oranı daha yüksek bir ortalamaya ulaşacaktır. Çok tercih edilmeyen bölümler ile doluluk yaşanmayan bölümlerde bir ivmelenme gözlenebilir, bu bölümlerin bulunduğu şehirlere okumaya gelen öğrencilerden kaynaklanan ekonomik bir hareketlilik gözlenebilir.
Ayrıca lisans programlarına yerleşme oranlarının, önlisans programlarına yerleşme oranlarından daha fazla olacağı düşünülmektedir.
2.ORTAÖĞRETİM BAŞARI PUANININ ÖNEMİ
Bu yıldan itibaren ilgili puan türlerinde sınav puanı hesaplanan tüm adaylar için ortaöğretim başarı puanı eklenerek yerleştirme puanı hesaplanacaktır. Adaylar, önceki yıllarda olduğu gibi sınav puanına ortaöğretim başarı puanı eklenerek oluşacak yerleştirme puanıyla, puan üstünlüğüne göre yerleşme imkânı elde edeceklerdir.
Ortaöğretim başarı puanının yüksek olması eskisinden daha önemli bir duruma gelmiştir. Öğrenciler 9.sınıftan itibaren ortaöğretim başarı puanını yüksek tutmayı hedeflemelilerdir.
İTÜ ETA Vakfı Doğa Koleji olarak öğrencilerimizi liseye başladıkları ilk günden itibaren üniversite hazırlık sürecinde desteklemekte ve akademik altyapılarını güçlendirmekteyiz.
3.SINAV SÜRESİNİN UZATILMASI
Uygulama süresi 135 dakika olan Temel Yeterlilik Testi, 30 dakika daha artırılarak 165 dakika olarak uygulanacaktır.
Adaylar, sınav süresinin uzatılması ile sınavda daha çok soru cevaplandırabilecektir. Bu duruma bağlı olarak sınav stratejilerinde değişikliğe gideceklerdir. Soruları yetiştirmekte zorlanan adayların sınavda görmedikleri soru sayısı azalacaktır. Bu noktada adaylar, sınavın seçici sorularına daha çok zaman ayırabilir ve sınavı yetiştirememe sorunu daha az yaşanabilir.
TYT %40 oranında AYT puanlarını etkilediği için sınav süresinin uzatılmasıyla TYT’de artacak başarı AYT ile hesaplanacak puanlara da olumlu yansıyabilir.
4.ADAYLARIN TYT VE AYT PUANLARININ HESAPLANMA KOŞULLARI
TYT sınav puanının hesaplanması için “Temel Matematik Testi veya Türkçe Testi”nden 0,5 veya daha fazla ham puan almış olma şartı uygulanmaya devam edecektir. TYT puanı olmayan veya TYT puanı hesaplanmayan adayların, AYT ve/veya YDT’ye girmiş olsalar da SAY, SÖZ, EA ve DİL puanları hesaplanmayacaktır.
SAY, SÖZ ve EA puan türündeki sınav puanlarının hesaplanması için gerekli olan ilgili puan türüne ilişkin AYT’deki iki testin en az birinden 0,5 veya daha fazla ham puan almış olma şartı ile DİL puan türündeki sınav puanının hesaplanması için gerekli olan Yabancı Dil Testinden 0,5 veya daha fazla ham puan almış olma şartı uygulanmaya devam edecektir.
5.BAZI PROGRAMLARDAKİ BAŞARI SIRASI KOŞULUNUN DEVAM ETMESİ
Tıp, diş hekimliği, eczacılık, hukuk, mimarlık, mühendislik ve öğretmenlik programlarını tercih edebilmek için gerekli olan en düşük başarı sırası koşulu uygulanmaya devam edecektir.
Kariyer planlamasında başarı sıralaması koşulu değişmeyen programları hedefleyen öğrenciler için değişiklikten bir etkilenme söz konusu olmayacaktır.
6.ÖZEL YETENEK PROGRAMLARINA BAŞVURU İÇİN TABAN PUANININ İLGİLİ ÜNİVERSİTE TARAFINDAN BELİRLENMESİ
Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilmek için adayın TYT puanının hesaplanmış olması gerekmektedir. Taban puan şartı aranıp aranmamasına, aranacak ise en az kaç puan almış adayların başvurabileceklerine ilgili üniversite karar verecektir. Üniversiteler bu kararlarını, basın-yayın organlarıyla adaylara duyuracaktır.
7.2021-TYT’DE ALINAN 200 VE ÜZERİ PUAN UYGULAMASI
2021-TYT’de alınan 200 ve üzeri puanlar 2022-YKS’de dönüştürülerek kullanılabilecektir. Diğer yandan 2022 YKS’den itibaren alınan TYT 200 ve üzeri puanlar bir sonraki yıl kullanılamayacaktır.