Haber ve Etkinlikler

9. ULUSLARARASI DEMOKRASİ VE İNSAN HAKLARI FORUMU

Bir Doğa Okulu klasiği haline gelen “9. Uluslararası Demokrasi ve İnsan Hakları Forumu” için bu yıl bir kez daha Atina’daydık...

ETİKETLER : demokrasi , insan hakları , atina , medya etkisi , Dimostenis Yağcıoğlu , Manolis Polychronides , Sehle Serra Karabulut , forum

Doğa Nesli öğrencilerinin özgür düşünebilen, düşündüklerini rahatlıkla ifade edebilen, başkalarının haklarına, fikirlerine  saygı duyan, farklılıkları zenginlik olarak kabul eden; bilinçli, duyarlı, sorumluluk ve özgüven sahibi bireyler olabilmemiz adına düzenlenen Demokrasi ve İnsan Hakları Forumu, 21 Nisan 2015 tarihinde Atina Metropolitan Otel’de yapıldı.

Geçtiğimiz yıl “Sosyal Medya ve Vatandaşlık Bilinci” konusunun ele alındığı forumun bu yılki konusu  “Medyanın Demokrasiye Etkisi” idi. Doğa Okulu öğrencilerini, medya dünyasının ünlü isimleriyle buluşturmak, konuyu farklı yönleriyle ele almak ve sesimizi uluslararası platformda duyurmak adına düzenlenen forumda,  medyanın hayatımızdaki yeri, medyayı doğru okumanın önemi ve medyanın demokrasi üzerindeki etkileri konuşuldu.

Sosyal Medya Uzmanı Manolis Polychronides, Politik Bilimler Uzmanı Dr. Dimostenis Yağcıoğlu gibi Yunan medya dünyasının ünlü isimlerinin yanı sıra Çamlıca Doğa Anadolu Lisesi öğrencisi Fatma Aleyna Sevcan’ın, Doğa Eroğlu’nun ve Sehle Serra Karabulut’un konuşmalarıyla katılım gösterdikleri forum, 21 Nisan Salı günü saat 10.00’da başladı.

Sosyal Medya Uzmanı Manolis Polychronides’in moderatörlüğünde gerçekleşen forum, oldukça renkli, bir o kadar da keyifli anlara sahne oldu. Programın ilk konuşmacısı olarak kürsüye gelen ve öncelikle kendisini tanıtan Manolis Polychronides, bizlere forumun içeriği, “medya” ifadesinden neyin kastedildiği hakkında detaylı bilgiler verdi. Moderatörümüzün sohbet havasında gerçekleşen ve sorularıyla bizleri de foruma dahil eden konuşmasının ardından kürsüye Çamlıca Doğa Anadolu Lisesi öğrencilerinden Sehle Serra Karabulut geldi. Bir Doğa klasiği halini alan “Uluslararası Demokrasi ve İnsan Hakları Forumu’nun açılış konuşmasını yapan ve bu yıl 9.’su düzenlenen forumun amacından bahseden konuşmacımız, forumda ele alınacak konunun içeriğiyle ilgili detaylı bilgiler verdi.


“Medyanın Demokrasiye Etkisi” konusuyla ilgili giriş konuşmasını gerçekleştiren arkadaşımızın ardından sahneye 3. konuşmacımız Politik Bilimler Uzmanı Dr. Dimostenis Yağcıoğlu geldi. Medyanın bireysel ve toplumsal hayatımızdaki yerinden, ulusal ve uluslararası  düzeydeki öneminden bahseden konuşmacımız, günümüz dünyasında medyanın çok önemli bir güç olduğunu, ülkelerin ve yönetimlerin bu gücü doğru yönetmesi gerektiğini söyledi. Medyanın aktardığı veriler ve dikkat çektiği noktalar itibariyle bireyin temel hak ve özgürlükleri noktasında yeni düzenlemelerin yapılmasını sağladığını belirten konuğumuz, medyanın aynı zamanda kitleleri düşünce ve hareket anlamında istediği şekilde yönlendirebilme gücünün de bulunduğunu, bu nedenle olayları ve durumları farklı yönleriyle incelemek ve doğru değerlendirmek gerektiğini ifade etti.


Dr. Dimostenis Yağcıoğlu’nun ardından mikrofonu dördüncü konuşmacımız Çamlıca Doğa Anadolu Lisesi öğrencisi Doğa Eroğlu devraldı. Öncelikle medyanın demokrasi üzerindeki olumlu etkilerinden bahseden konuşmacımız, ulusal ve uluslararası düzeyde iletişimin medya aracılığıyla sağlandığını, doğru kullanıldığında medyanın son derece yararlı bir unsur olduğunu söyledi. Medyanın hukuk ve yasalar üzerinde ne derece etkili olduğuna ve medyadaki paylaşımların yasal kararlar üzerindeki etkisine de değinen konuşmacımız, alınacak kararlar konusunda medyanın son derece etkili olduğunu, bu nedenle medya üzerinden aktarılan verilerin doğruluğu konusunda herkesin çok dikkatli olması gerektiğini belirtti. Arkadaşımız Doğa Eroğlu’nun ardından sahne sırası Çamlıca Doğa Anadolu Lisesi öğrencisi Fatma Aleyna Sevcan’daydı. Sosyal medyanın giderek büyümesinin demokrasi üzerindeki etkisinden bahseden konuşmacımız, bu büyümenin bazı temel haklarımızı hiçe saydığını söyledi. Cinsiyetler arasındaki eşitsizlik nedeniyle kadınların sosyal medyada daha fazla tacize uğradığını söyleyen ve son dönemde meydana gelen kadın ölümlerine değinen konuşmacımız, bu tarz olayların medyaya farklı şekillerde yansıtılmasının, bireylerin objektik bilgi alma haklarına engel olduğunu belirtti. Sosyal medyanın kendimizi ifade etme konusundaki öneminden de bahseden arkadaşımız, medyadaki bilgi aktarımının doğru ve tarafsız şekilde yapılması gerektiğini ifade etti. Arkadaşlarımızın baştan sona ilgiyle izledikleri, sorularıyla eşlik ettikleri, oldukça aydınlatıcı ve bir o kadar da keyifli geçen forumun ardından plaketlerini teslim alan konuklarımız ve konuşmacı arkadaşlarımız bu günü ölümsüzleştirebilmek adına hatıra fotoğrafı çektirmeyi ihmal etmediler.


İnsan hakları, vatandaşlık bilinci, temel özgürlükler, temel özgürlüklerin kapsamı, sosyal bireyin toplumdaki yeri, medyanın hayatımızdaki ve toplumsal hayattaki yeri, medyanın güvenilirliği, bireylerin yönetime ve demokrasiye katılımının sağlanması gibi üst başlıkların da ele alındığı “9. Uluslararası Demokrasi ve İnsan Hakları Forumu”ndan geriye unutulmaz anlar, “Medya ve medyanın demokrasi üzerindeki olumlu-olumsuz etkileri” konusuna dair eşsiz bir birikim ve mükemmel dostluklar kaldı.


Türkiye’nin ve Dünya’nın bugününü ve geleceğini ilgilendiren “Medyanın demokrasiye etkisi” konusuyla ilgili fikirlerimizi dile getirme, sesimizi uluslararası alanda duyurma ve konuya Türk-Yunan aydınlarının gözünden bakma fırsatını elde ettiğimiz forumumuza bizleri kırmayarak katılan konuşmacılarımız, Sosyal Medya Uzmanı Manolis Polychronides’e, Politik Bilimler Uzmanı Dr. Dimostenis Yağcıoğlu’na, Çamlıca Doğa Anadolu Lisesi öğrencisi olan arkadaşlarımız Sehle Serra Karabulut’a, Doğa Eroğlu’na ve Fatma Aleyna Sevcan’a sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz.

DOĞA KOLEJİ - KAMPÜSÜ BUL