Milli Eğitim Bakanlığı, öğrenciler, öğretmenler ve velilerin sağlığını korumak amacıyla ülke genelindeki tüm okulları 16 Mart Pazartesi'den itibaren 30 Mart Pazartesi'ye kadar 2 hafta süreyle tatil etti. Peki, bu süreçte öğrencilerimiz ve velilerimiz neler yapmalı?
ETİKETLER :
ara tatili
,
koronavirüs
,
covid -19
,
çocuklar tatilde neler yapmalı
Öncelikle tüm öğrenci ve velilerimiz “DOĞA’M EVİMDE” uzaktan eğitim programı ile ilgili detayları yakından takip etmeli. 8 ve 12 . sınıf öğrencilerimiz 16 Mart haftası dijital eğitime başlarken diğer tüm seviyelerdeki öğrencilerimiz 23 Mart haftası itibari ile e-doğa üzerinden eğitimlerine ara vermeden devam edecekler.
COVID-19 yaş düzeyine uygun anlatılmalı.
Özellikle küçük yaş gruplarında çocukların kaygılarını artırmadan konuşabilmek ve hassas olmak gerekiyor. Çocukların ne hissettiklerine dikkat edilmeli. Küçük yaş grubundaki öğrencilerin aklında şu sorular geçiyor olabilir: Neden okullar tatil oldu?, Hastalanacak mıyız?, Sevdiklerimiz ölecek mi? … Bu durumda sakin bir şekilde, gribe benzer bir virüs nedeniyle, hastalık tehlikesinden korunmak için bir süreliğine kapalı ve kalabalık yerlere gitmenin uygun olmadığını söylemek yeterli olacaktır. Böylelikle okul olmadığı zamanlarda çocuklarınızı neden AVM, sinema gibi etkinliklere gidemeyeceği konusunda da bilgilendirmiş olursunuz.
Daha büyük yaş gruplarında çocuklar COVID-19’un ne olduğunu anlayabilir. Bu kez çocuklarımız internet ve sosyal medya aracılığıyla asılsız haberlerle karşılaşarak korku ve kaygı yaşayabilirler. Bu noktada ailenin açık iletişimine ve doğru bilgilendirmesine ihtiyaç duyarlar. Çocukların Sağlık Bakanlığının ve Milli Eğitim Bakanlığının duyurularını takip etmeleri önerilmelidir.
İlk hafta ev etkinliklerine yer verilmeli, bu sürecin bir tatilden çok tedbir olduğu anlatılmalı.
Sınav hazırlık grubu dışındaki öğrencilerimiz 16-20 Mart haftasını tatil olarak değerlendirip dinlenmeli, kitap okumalı, daha çok evde zaman geçirmeli, kalabalık ve toplu yerlerden kendilerini uzak tutmalıdır. Evde oldukları süre içinde sanal müzeleri ziyaret edebilir, dijital dergileri takip edebilir, yüz yüze sosyal ilişkilerden kaçınmalıdırlar.
Okulların kapalı olduğu sürede rutinlerinizin değişmemesine özen gösterilmelidir. En az 8 saat uyumak, dengeli beslenmek bu hassas süreçte daha önemlidir. Vücut direncimiz için sağlıklı beslenmeye dikkat edilmelidir.
Kişisel hijyene önem verilmeli.
Doğa Koleji Rehberlik Bölümü olarak okullarımızda çocuklarımıza hijyen konusunda bilgilendirme sunumları yaptık ancak ev içerisinde de aynı hijyen kurallarının geçerli olduğu ve bu kurallara uymamız gerektiği anlatılmalıdır. Bununla birlikte ailecek bir poster hazırlayabilir, var olan posterleri kullanabilir ve gerekli hijyen kurallarını aile üyeleri olarak birbirinize hatırlatabilirsiniz.
Doğam Evimde ve diğer dijital kaynaklara erişim desteklenmeli.
8. sınıf ve 12. sınıf öğrencilerimiz dijital eğitimlerini titizlikle takip etmeli, evdeki zamanlarını iyi değerlendirmelidir, kalan zamanda evde dinlenmelidirler. Aileler programlarını aksatmadan sınava hazırlık yapmaları konusunda destek olmalıdır. Öğretmenlerinin dijital eğitim içerikleri dışında Vitamin ve Raunt’u da kullanarak kendi bireysel çalışmalarını yürütebilirler.
Ara sınıflardaki öğrencilerimiz Doğa’m Evimde uzaktan eğitim programı ile ilgili sizlerin desteğine ihtiyaç duyabilirler. Öğrencilerimizin dijital dersleri katılımını takip ve kontrol edilmeli, Mental Up uygulamasından günlük egzersizleri yapması için teşvik edilmelidir.
Sağlık Bakanlığının önerileri dikkate alınmalı.
*El temizliğine dikkat edilmelidir. Eller en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkanmalı, sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkol bazlı el antiseptiği kullanılmalıdır. Eller yıkanmadan ağız, burun ve gözlerle temas edilmemelidir.
*Tokalaşma ve sarılmadan kaçınılmalıdır.
*Öksürme veya hapşırma sırasında ağız ve burun tek kullanımlık mendille kapatılmalı, mendil yoksa dirseğin iç kısmı kullanılmalıdır.
*Mümkün olduğunca kalabalık ve kapalı alanlarda bulunmamaya özen gösterilmelidir.
*Dışarı çıktığınızda ve eve geri döndüğümüzde elleri yıkamalı kıyafetleri değiştirmeli ve hijyen kurallarında hassas olmalıyız.
*Bağışıklık sistemini güçlendirmek için dengeli ve sağlıklı beslenilmelidir. Gıdalar tüketilmeden önce iyice yıkanmalıdır.
*Eğitim öğretime ara verilen bu zaman diliminde sizlerde evde çocuklarımızın sosyal duygusal gelişimlerini destekleyecek çalışmalar yapabilirsiniz.
*Evde olduğunuz süreç boyunca çocuğunuzla birlikte kitap okuyabilir, resim, spor gibi etkinliklerle geçirebilirsiniz. Örneğin, beraber bir bitki ekebilir, ya da atık malzemelere ile bir müzik aleti yapabilirsiniz. E-doğa üzerinden paylaşılan eğlenceli etkinlikler ve oyunları deneyebilirsiniz.3-D sanal müzeleri internet üzerinden ziyaret edebilirsiniz.
Bu süreci verimli ve eğlenceli geçirmek sizin elinizde.