ETİKETLER :
DOĞA VE DOĞA KOLEJİ EL ELE GELECEĞE!
Doğa Koleji Çanakkale Kampüsü'nün başvurusunu yaptığı 'Doğa ve Doğa Koleji El Ele Geleceğe' isimli ekoloji ve biyoloji projesi The Quarry Life Award yarışmasının sosyal fayda kategorisinde en iyi 3 proje arasında seçilerek finale kaldı. Proje, dünyadaki diğer sosyal projeler ile yarışacak.
Final kapsamında Doğa Koleji, dünyadaki diğer sosyal fayda kategorisindeki projeler arasında Türkiye’yi temsil etmeye hak kazandı. Projede Ekoloji Öğretmeni Emine İnci Balkan yürütücü, ÇOMÜ öğretmenleri Dr. Eray Bozyel'in araştırmacı ve Prof. Dr. Ahmet Gönüz'ün danışman olarak yer aldı. Proje ekibi ödülden mutluluk ve gurur duyduklarını belirterek yaptığı açıklamada; “HeidelbergCement, yerel flora ve faunanın çeşitliliğini artırarak maden çıkarma sırasında ve sonrasında biyoçeşitliliği yönetmeye kararlı. Biyoçeşitlilik Proje Yarışması, HeidelbergCement tarafından önerilen bir bilimsel ve eğitim yarışması. Yarışma her iki yılda bir gerçekleşiyor ve ulusal ve uluslararası düzeyde eş zamanlı olarak yürütülüyor. Amacı, madencilik alanlarının organik değeri hakkında farkındalık yaratmak ve bunu daha fazla geliştirmek için yeni yollar bulmaktır. Biyoçeşitlilik proje yarışması dünyada 4, Türkiye de ise 3’üncü kez düzenlendi ve bin 100`den fazla proje teklifi sunuldu” dedi.
“Üç ana başlıkta yer alan bitki türleri belirlenecek”
Proje hakkında bilgiler veren ekoloji öğretmenimiz Emine İnci Balkan; “Dünya'nın geleceği olan çocuklarımıza `doğayı sevdirmek, birebir dokunarak ve gözlemleyerek doğayı öğretmek, geleceğe yapılan en büyük yatırımdır` düşüncesiyle Doğa Koleji Çanakkale Kampüsü öğrenci ve öğretmenleri ile ÇOMÜ öğretmenlerinin işbirliğiyle hazırlanan projede Bozalan Kil Ocağı ve çevresi gezilecek. Bitki ve hayvan çeşitlerinin gözlenmesi sağlanacak ve belirlenen uygulama alanına bitki tohum ve fide ekimi yapılacak. Gerek Bozalan Kil Ocağı ve çevresinde gözlemlenen bitki türlerinden yola çıkarak, gerekse literatür araştırmaları sonucunda üç ana başlıkta yer alan bitki türleri belirlenecek. Bunlar, tıbbi bitki, ekonomik bitki ve yem bitkisidir. Bu özelliğine sahip bir veya birden çok bitki tohumu veya fidesi uygulama alanına ekilecektir. Uygulama alanında gerçekleştirilen ekim faaliyetleriyle eş zamanlı olarak aynı tür bitki tohum ve fideleri Ekoloji bahçemize ekilecektir. Böylece iki farklı alanda bitki türlerinin gelişimleri gözlemlenecektir. Çalışma sonucunda hem ocağın rehabilitasyonu için hem de bölge halkının tarımını yapıp gelir sağlaması için en uygun bitki türleri belirlenerek önerilecektir” dedi.