Haber ve Etkinlikler

DOĞA KOLEJİ AKADEMİK KADROSUNDAN YKS (AYT ve TYT) DEĞERLENDİRMESİ

Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS ) ikinci oturumu Alan Yeterlilik Testi (AYT), bugün 13.15’te tamamlandı. Doğa Koleji akademik kadrosu sınavla ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Doğa Koleji Rehberlik Bölüm Başkanı Sibel İzgiman ise sınav sonuçları açıklandıktan sonra yapılacak tercihler ile ilgili öğrencilere önemli tavsiyelerde bulundu.

ETİKETLER : ayt , yks soruları , yks değerlendirmesi , tyt değerlendirmesi

 
 
2 milyon 19 bin 664 öğrencinin başvurduğu AYT saat 13:15’te tamamlandı. Toplam 160 soru ve 180 dakika olan sınavda öğrenciler hazırlandıkları puan türlerine göre testleri yanıtladı. Doğa Koleji akademik kadrosu AYT sorularını öğrencilerden aldığı bilgiler doğrultusunda şöyle değerlendirdi: 

TYT Değerlendirmesi için tıklayınız...
 
Doğa Koleji Akademik Direktörü Salih Zeki Akbay:   
 
Genel olarak 11. Ve 12. Sınıf müfredatı ağırlıklı bir sınav hazırlanmıştır. Fen bilimleri soruları daha kolay iken Matematik ve sözelde Tarih soruları daha belirleyici hale gelmiştir. Edebiyatın sürprizi ise ‘Divan Edebiyatı’na ağırlık verilmesi olmuştur. Öğrencilerimiz tercih yaparken sıralamalar bu yıl değişeceği için mutlaka yardım almalılar. 
 
 Matematik Testi(40 soru):  
 
Matematik Bölüm Başkanı Arzu Uz: “Matematik testinde soruların bazıları ayırt edici düzeyde, yorum gücüne dayalı, sözel ifadesi bol ve işlem gerektiren zaman alıcı sorulardı. Fakat zaman problemi yaşanmamıştır. Güncel bilgiler sorularda kullanılmıştır, müfredat dışı soruya rastlanmamaktadır. Soru dağılımları ve zorluk düzeyleriyle ilgili olarak matematik orta, geometrinin ise sınavın ayırt edici bölümü olduğu söylenebilir. Geometride trigonometri dahil 14 soru sorulmuştur. Geometri soruları, sözel ağırlıklı, analitik sorularının sayısının ve belirleyiciliğinin yüksek olduğu bir sınavdı.” 
 
 
Fen Bilimleri Testi(40 soru): Bu testte 14 Fizik, 13 Kimya ve 13 Biyoloji sorusu yer aldı. 
 
Fizik Bölüm Başkanı İlhan Bulut: “Sınav genel anlamda temel Fizik bilgileriyle çözülebilecek seviyede olup 11 soru yorum, 3 soru ise işlem sorusuydu. İşlem soruları, geçmiş yıllarda olduğu gibi işlem fazlalığı olmayan rahatlıkla çözülebilecek sorulardan oluşması nedeniyle öğrenciyi yormayan bir test olmuştur. 11 ve 12. sınıf konuları eşit dağılmış, 1-2 soru haricinde sorular genelde tek bir kazanımı ölçecek nitelikte hazırlanmıştır. Elektromanyetik dalga ve basit harmonik hareket konularından ikişer soru geldiği tespit edilmiştir. Bu da bizi sınavın kapsayıcılığının geniş olmadığı yorumuna götürmüştür.” 
 
 
Kimya Bölüm Başkanı İbrahim Türken: “Öğrencilerimizden gelen bilgilere göre kimya soruları beklenildiği gibi 11. ve 12. sınıf müfredatından gelmiştir. Soru sorulmayan ünite bulunmamaktadır. Soru dağılımında 13 sorunun 6’sı 12. sınıf müfredatına ayrılırken, 11. sınıf müfredatından 7 soruya yer verilmiştir. Soruların zorluk düzeyi geçen seneyle kıyasla daha kolaydır. Müfredat dışı veya çok zor denilebilecek sorulara yer verilmemiştir.” 
 
 
Biyoloji Bölüm Başkanı Muhammet Kılıçöz: “Biyoloji sorularının hatasız ve müfredata uygun, zorluk bakımından dengeli dağıldığı söylenebilir. Soruların çoğunluğu doğrudan bilgiyi ölçerken, bir kısmı yoruma dayalıdır. Bazı sorularda birden fazla kazanım ölçülmüştür. 
 
13 biyoloji sorusundan birer tanesi 9 ve 10.sınıf, 6 tanesinin 11.sınıf, diğer 5 tanesinin ise 12.sınıf konularından geldiği görülmüştür.”  
 
Ayırt ediciliği yüksek bir sınavdır. Doğa Koleji Biyoloji Bölümü olarak sınav soruları beklediğimiz gibi gelmiştir. Kullandığımız eğitim dokümanlarımız ve uyguladığımız deneme sınavları ile örtüşen bir sınav olduğunu gözlemledik,  ileri biyoloji konularında iyi ve dikkatli olan öğrencilerin bu sınavda başarı düzeylerinin daha yüksek olacağını düşünmekteyiz.” 
 
 
Türk Dili ve Edebiyatı- Sosyal Bilimler-1 Testi(40 soru): Bu testte 24 Türk Dili ve Edebiyatı, 10 Tarih-1 ve 6 Coğrafya-1 sorusu yer aldı. 
 
Sosyal Bilimler-2 Testi(40 soru): Bu testte 11 Tarih-2, 11 Coğrafya-2, 12 Felsefe Grubu (Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık) ve 6 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorusu yer aldı. 
 
Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Eda Dağdelen: “Bugün yapılan AYT’de ÖSYM son yıllarda en çok soru sorduğu Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı’nı bu yıl biraz daha arka plana atmış görünüyor. Bugünkü sınavda en fazla soru ‘’Divan Edebiyatı’’ konusundan gelmiştir. İslamiyet Öncesi Türk Edebiyatı, Geçiş Dönemi, Servet-i Fünun, Fecr-i Ati gibi konulardan soru çıkmamıştır. 24 soruluk Türk Dili ve Edebiyatı dersinin 5 sorusu anlam bilgisinden çıkmıştır. Sınavda son yıllarda soru çıkan tiyatro türüne bu sınavda hiç yer verilmemiştir. Sınav orta düzeyde bir zorluğa sahiptir ve müfredat dışı bir soru yoktur.” 
 
 
Tarih Bölüm Başkanı Cem Şimşek: “Sınava giren öğrencilerimizden aldığımız bilgilere göre AYT sınavındaki tarih soruları genel olarak bilgiyi ölçen sorulardan olmuştur. Sosyal Bilimler-2 testinden gelen 11 soru, Sosyal Bilimler-1 Testinden gelen sorulara göre daha ayrıntı bilgi içermektedir. Sosyal Bilimler-2 testinde, Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi konularından 2 soru gelmiştir.  
 
Tarih sorularının ayırt edici olduğu söylenebilir. Müfredat dışı soru sorulmamıştır. Birden fazla kazanımı ölçen sorular yer almıştır.” 
 
 
Coğrafya Bölüm Başkanı Burcu Bıyık Sarısözen: “2018 AYT sınavında Edb-Sos ve Sos2 coğrafya soruları, 11 ve 12.sınıf lise müfredatından gelmiştir. Geçen yıllarda uygulanan LYS 3 ve LYS 4 testlerinde 9 ve 10. sınıf müfredatından soru sorma geleneği bu yıl sona ermiştir. 
 
Öğrencilerden aldığımız bilgiye göre, müfredat dışı soru bulunmamaktadır. Dünya ve Türkiye haritalarını tanıma ve grafik yorumlama becerisi önemini bir kez daha ortaya koyuştur. Genel itibari ile bilgi ve yorum içerikli sorulardan oluşan coğrafya sorularının çok zor olmadığı anlaşılmaktadır. AYT coğrafya soruları EA ve SÖZ puan türünden hazırlanan öğrenciler için ortak paydaş olmuştur.” 
 
 
Felsefe Bölüm Başkanı Sabri Yılmaz: “Paragraf şeklinde ve yorum ağırlıklı sorular çıkmış, genel olarak öğrencileri zorlamamış ve müfredat dışı bir soru çıkmamıştır.” 
 
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Abdullah Albayrak: “Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi soruları beklenenin aksine daha çok bilgi sorusu olarak karşımıza çıkmıştır. Sınıf düzeyinde incelendiği zaman 12. sınıf müfredatına ağırlık verildiği ve müfredat dışı olmadığını söyleyebiliriz. Sınavın en zor soruları; sözlü, fiili ve takriri sünnet çeşitleri sorusu ile, içerikte ve seçeneklerde yüksek çeldiriciler içeren Siddharta Gautama’nın kurmuş olduğu din sorusu olarak karşımıza çıkmıştır. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi yorum sorularının da analiz yeteneğini ölçecek nitelikte zorlayıcı sorular olduğunu söyleyebiliriz. Genel olarak değerlendirdiğimizde Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularının zorluk derecesinin, orta seviyenin üstü olduğunu ifade edebiliriz.” 
 
 
DOĞA KOLEJİ REHBERLİK BÖLÜMÜNDEN TERCİH ÖNERİSİ  
 
“İlgi, yetenek ve hedefleriniz doğrultusunda tercih yapmalısınız” 
 
  
YKS sonuçları 31 Temmuz tarihinde açıklanacak. TYT’den 150 puan ve üstünde alan öğrenciler 2 yıllık ön lisans programlarını, AYT puan türleri olan SAY, EA, SÖZ ve DİL puan türlerinden 180 puan ve üstü alan öğrenciler ilgili puan türündeki lisans programlarını tercih edebilecek. 
 
Sonuçların açıklanması ile birlikte tercih danışmanlığı sürecine başlayacak Doğa Koleji Rehberlik Bölümü, öğrencilere önemli tavsiyelerde bulundu. Rehberlik Bölüm Başkanı Sibel İzgiman, bu yıl yeni sistemin uygulanması nedeniyle üniversite taban puan ve başarı sıralarının yeniden oluşacağını, öğrencilerin tercih listelerini geniş tutmalarını ve mutlaka bir uzman desteğiyle yapmalarını gerektiğini söyledi. Tercih danışmanlığının kariyer danışmanlığının bir parçası olması nedeniyle mutlaka öğrenciyi tanımak gerektiğini ifade etti. Tercih sürecinde öğrencilere ilgileri ve yetenekleri, hayalleri ve hedefleri doğrultusunda tercih yapmalarını önerdi.  
 
TYT Değerlendirmesi için tıklayınız...
 
 

DOĞA KOLEJİ - KAMPÜSÜ BUL