ETİKETLER :
yks
,
aty
,
tyt
,
sınav statejileri
,
doğa koleji rehberlik
,
lise eğitimi
,
üniversiteye hazırlık
Matematik Bölüm Başkanı Arzu Uz, sayısal bölümden tercih yapacak öğrenciler için sınava ilişkin ipuçları paylaşırken; Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Eda Dağdelen ise sözel ve eşit ağırlık bölümü öğrencileri için stratejik tavsiyelerde bulundu.
Hayalindeki üniversitede okumak için tüm sene boyunca çalışarak emek harcayan öğrenciler için büyük gün yaklaşıyor. Öğrencilerin kariyer planlamasının önemli bir basamağı olan ve bu yıl ikinci kez uygulanan Yükseköğretim Kurumları Sınavının ilk oturumu Temel Yeterlilik Testi (TYT), 15 Haziran Cumartesi günü Saat 10.15’te gerçekleşecek, sınav süresi 135 dakika olacak. YKS’nin ikinci oturumu Alan Yeterlilik Testi (AYT) ise, 16 Haziran Pazar Günü Saat 10.15’te yapılacak, sınav süresi 180 dakika olacak. Üçüncü oturum Yabancı Dil Testi (YDT) aynı gün Saat 15.45’te yapılırken, sınav süresi 120 dakika olarak belirlendi.
“Sınav Stratejinizi Değiştirmeyin”
Doğa Koleji Lise Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölüm Başkanı Sibel İzgiman, rutinini bozmayarak son hafta da ders çalışmaya devam etmek isteyen öğrenciler için tüyolar verdi. Öğrencilere son hafta sınav stratejilerini değiştirmemelerini öneren İzgiman, “Hangi teste ne kadar zaman ayıracağınıza ve hangi bölümden başlayacağınıza karar vermiş bir şekilde sınava girin. Son hafta çözdüğünüz deneme sınavlarında, tüm sene boyunca yapmış olduğunuz gibi, yanlış ve boş soruları kontrol edin. Dilerseniz konu tekrarı da yapabilirsiniz, ancak cuma günü dinlenmeye zaman ayırın ve günlük rutininizi bozmayın, özel bir program yapmanıza gerek yok. Bilmediğiniz yerde yemek yememeye dikkat edin ve ağır sporlar yapmayın” dedi.
Saat 10’dan Sonra Sınava Girilemeyecek
Öğrencilere, sınava girecekleri binayı önceden görmelerini öneren İzgiman, “En geç saat 9:00’da sınava gireceğiniz binanın önünde olun. Saat 10.00’dan sonra öğrenciler sınav binasına alınmayacak. Geçerli kimlik belgenizle birlikte fotoğraflı sınav giriş belgenizi unutmayın. Sınava girerken yanınıza pet şişe içinde su alabilirsiniz. Yanınızda bulundurmanızın yasak olduğu eşyaların listesine ÖSYM’nin web adresinden ulaşabilirsiniz.” dedi.
Yorum Gücünü Ölçen Sorular
Doğa Koleji Lise Matematik Bölüm Başkanı Arzu Uz, sayısal ve eşit ağırlık alanlarından tercih yapacak öğrenciler için, “Sınava girecek öğrencilerimiz, sınav sisteminin değişmesiyle birlikte hem Türkçe okuryazarlığı hem de yorum gücünü ölçen sorularla karşılaşıyor. Tıp ya da Mühendislik Bölümlerinde okumak isteyen öğrencilerimizin Matematik ve Fen Bilimleri testlerini çözmesi gerekirken; Hukuk, Psikoloji gibi bölümleri isteyen öğrencilerin ise Matematik, Edebiyat ve Sosyal Bilimler-1 testlerini çözmeleri gerekiyor” dedi.
Öğrencileri TYT ve AYT’de Neler Bekliyor?
Doğa Koleji Lise Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Eda Dağdelen, “Öğrencilerimiz, sınava sayılı günler kala, son 5 yılın çıkmış sorularını çözebilirler. TYT’de genellikle sorular anlama ve yorumlama üzerine geliyor. AYT’de ise geçmiş yıllarda sıklıkla sorulan sanatçılar ve eserlere son kez tekrar için bakabilirler. Konu çalışmak yerine sene içinde öğretmenlerinden öğrendikleri şifrelemeler ve ipuçlarına tekrar bakmaları yararlarına olacaktır” dedi. Sınav sırasında kısa bir süre için bile olsa (tuvalete gitmek dahil) öğrencilerin sınav salonundan çıkmalarının yasak olduğunun da altını çizen Dağdelen, “TYT’de sınav süresinin ilk 100 dakikası, AYT’de sınav süresinin ilk 135 dakikası, YDT’de sınav süresinin ilk 90 dakikası tamamlanmadan ve sınavın son 15 dakikası içinde öğrencilerin sınav salonunu terk etmeleri mümkün olmayacak” diyerek sözlerini sonlandırdı.
Doğa Koleji Bölüm Başkanları Değerlendiriyor
MATEMATİK BÖLÜM BAŞKANI ARZU UZ: Geçen yıl ilk kez uygulanan YKS’de TYT Matematik soruları yeni nesil matematik sorularından oluşuyordu, soruların neredeyse tamamı günlük hayatla ilişkilendirilmiş, modellenmiş ve hikayeleştirilmiş olarak karşımıza çıktı. Öğrencilerin hem Türkçe okur-yazarlığını ölçen hem de yorum güçlerini değerlendiren bir sınavdı. Özellikle Geometri sorularında formüller soruların içinde verilmiş olup, klasik Geometri soruları yerine günlük hayattaki nesneler kullanılmıştır. Bu sene de yeni nesil sorulardan oluşan, MEB’in açıkladığı kazanımlara uyumlu ve Milli Savunma Üniversitesinin hazırladığı tarzda bir sınav beklenmektedir.
2018 AYT Matematik soruları özellikle Geometri soruları her sene olduğu gibi belirleyici, bilgi ağırlıklıydı. Sorular genel olarak 11. ve 12. sınıf konularından analiz düzeyinde, birkaç kazanımı içinde barındıran sorulardı. Geometri soruları analitik ağırlıklıydı. Bu sene de bilgi ağırlıklı, MEB’in açıkladığı kazanımlara uyumlu, 12. sınıf konularındaki kazanımların azaltılması dolayısıyla daha kapsamlı sorular içeren bir sınav beklenmektedir.
FİZİK BÖLÜM BAŞKANI İLHAN BULUT: TYT bölümünde daha önceki işlemli sorulardan farklı olarak müfredat içeriklerinin sadeleştirilmesiyle birlikte anlaşılması kolay, kurgu olarak daha çok gündelik hayat içinden alıntılar yapılan sorular gelmesi beklenmektedir. Kazanım dışı soru ya da sorular beklenmemekle birlikte anlamaya yönelik, durum ya da olayları Fizik konuları dahilinde çözümlemeye yönelik bir sınav olacaktır.
AYT bölümü sayısal grubun 11. ve 12.sınıf ünitelerinden oluşan bir sınav olması beklenmektedir. Bu bölümde öğrencilerimize derinliği çok fazla olmayan, ünitelerin temel bilgilerini kullanarak çok işlem gerektirmeyen sorulardan oluşması bunun yanında bilinmesi gereken modern fizik ve teknolojik uygulamaları hakkında bilgi sorularının gelmesi beklenmektedir. YKS’de sürpriz soru beklenmemektedir.
KİMYA BÖLÜM BAŞKANI İBRAHİM TÜRKEN: Geçtiğimiz yıl ilk defa yapılan YKS’nin TYT kısmında soru sayılarının azalmasıyla birlikte oluşan tedirginlik bu yıl hiçbir eğitimcide oluşmamıştır. ÖSYM’nin açıkladığı kazanımları da dikkate alırsak 9. ve 10. sınıf Kimya konuları TYT’nin kapsamını oluşturacaktır. Geçtiğimiz yıl yapılan sınavın soruları dikkate alındığında yıllardır alışılagelen Kimya soru tarzının bu yıl da aynen devam edeceği söylenebilir.
YKS’nin ikinci kısmı olan AYT için de aynı şeyleri söylemek mümkündür. 11 ve 12. sınıf konularının AYT’ nin kapsamını oluşturduğu görülmektedir. Geçtiğimiz yıl yapılan sınavın soru tarzları dikkate alındığında bu yıl Kimya soruları için bir sürpriz olmayacağı düşüncesi bir hayli ağır basmaktadır.
BİYOLOJİ BÖLÜM BAŞKANI MUHAMMET KILIÇÖZ: 2018 YKS’de Biyoloji branşındaki soru tiplerinde geçmiş yıllara göre dikkat çekici bir değişiklik olmamıştır. Sorular MEB kazanımlarına uygun nitelikte ve bilen ile bilmeyeni ayırt edebilecek düzeydedir.
Bu yıl TYT’de soruların 2018 sınav sorularına seviye olarak benzer olması beklenilmektedir.
Sınav kapsamının 9 ve 10. sınıf müfredatını içerecek şekilde kazanımlara uygun, bilgi ve yorum içeren sorulardan oluşacağı düşünülmektedir.
2019 AYT’nin de 2018 sınavı gibi bilen ile bilmeyeni ayırt edebilecek düzeyde, büyük çoğunluğu 11 ve 12. sınıf müfredatından, kazanımların içeriğine uygun sorulardan oluşması beklenilmektedir. İleri Biyoloji konularında iyi, dikkatli, bilgilere hakim olan öğrencilerin bu sınavda başarı düzeylerinin daha yüksek olacağını düşünmekteyiz.
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜM BAŞKANI EDA DAĞDELEN: Geçen yıl ilk kez uygulanan YKS’de Türk Dili ve Edebiyatı dersinde dikkat çekici bir değişiklik yaşanmamıştı. Bu yıl da 15 Haziranda uygulanacak TYT’de dil bilgisi soruları da geçmiş yıllardaki ağırlıkta beklenmekte, kazanım dışı soru gelmesi beklenmemektedir. Okuduğunu anlayıp yorumlayabilen öğrenciler TYT’de başarılı olacaktır. AYT’de Edebiyat soru sayısı 24’e düştü. Soru dağılımına bakıldığında Divan Edebiyatının önem kazandığı görülmektedir. MEB’in yayınladığı kazanımlar dışında bir soru geleceği düşünülmemektedir.
TARİH BÖLÜM BAŞKANI CEM ŞİMŞEK: Milli Eğitim Bakanlığının 9, 10, 11 ve 12. sınıflardaki Tarih dersi müfredatında yaptığı değişiklikler nedeniyle YKS’de çıkacak olan Tarih sorularında yapısal değişiklikler yapılması ile ilgili bazı şüpheler oluşmuştu. Fakat 2018 YKS’deki sorular bu şüphenin yersiz olduğunu ortaya koydu. 2019’un ilk haftalarında MEB, yayınlamış olduğu genelgelerle bu yıl YKS’ye girecek olan öğrencilerin 9, 10 ve 11. sınıfların eski müfredatlarından sorumlu olacaklarını duyurdu. Buna göre, bu yıl yapılacak olan sınavda da soru tarzlarında ve konu dağılımında büyük bir değişiklik beklenmemekte.
TYT sınavında ayrıntı bilgi içermeyen, bazı temel bilgilerin ve kavramların üzerine yorum yapma becerisini önde tutan sorular sorulacağı anlaşılıyor.
AYT kısmında ise Eşit Ağırlık öğrencilerinin cevaplayacağı Türk Dili ve Edebiyatı – Sosyal Bilimler-1 Testi ile Sosyal Bilimler-2 Testini cevaplayacak olan Sözel öğrencileri TYT’ye göre daha ayrıntılı bilgi içeren sorularla karşılaşacaklar. Sözel grubu öğrencileri daha önceki yıllarda olduğu gibi Eşit Ağırlık öğrencilerinden farklı olarak Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi ile Türk Kültür ve Medeniyeti Tarihi derslerinin içeriklerinden de sorumlu tutulacaklar.
COĞRAFYA BÖLÜM BAŞKANI BURCU BIYIK SARISÖZEN: 15-16 Haziran’da yapılacak olan TYT ve AYT sınavında Coğrafya sorularında gelenekselleşen Dünya ve Türkiye haritaları üzerinden bilgiyi ölçme ve yorumlama soruları bu yıl da beklenmektedir. Öğrencilerimizin TYT’de 9 ve 10. sınıf lise müfredatında yer alan temel bilgilerin kullanılarak, yorum kabiliyeti ile birlikte rahatlıkla cevaplayabilecekleri bir sınav olacağı beklenmektedir. AYT Coğrafya sorularında ise 11 ve 12. sınıf lise müfredatına bağlı kalınarak, Türkiye ve Dünya ile ilgili fiziki ve beşeri özelliklerin sorgulandığı, bilgi ve yorum içerikli sorulardan oluşan bir sınav beklenmektedir.
FELSEFE BÖLÜM BAŞKANI SABRİ YILMAZ: İki aşamalı olan sınav sisteminde ilk aşama olan TYT, ezbere dayalı bilgiden uzaklaşıp muhakeme yapma, anlama ve çıkarımda bulunma yetisini ölçmektedir. TYT’deki Felsefe sorularını çözerken “Metinde ne anlatılmaktadır?” sorusunun cevabı verildikten sonra öğrenciler seçenekleri okumalıdır.
AYT kısmında ise sorular alan bilgisini ve bu bilgiyi kullanabilmeyi gerektiren sorulardır. AYT’de sözel puan türüyle tercih yapacak öğrenciler Felsefe, Sosyoloji, Psikoloji, Mantık derslerinden toplam 12 soru ile karşılaşacaklardır. Bu derslerde akademik altyapısı güçlü olan, konuları tekrar etmiş öğrenciler problem yaşamayacaktır.
DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ BÖLÜM BAŞKANI ABDULLAH ALBAYRAK: Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi branşında TYT sınavında çıkacak 5 sorunun, daha çok 9 ve 10. sınıf müfredatından olacağını beklemekteyiz. Sorular yorum ve analiz ağırlıklı olmakla birlikte bazı kavram ve terimlerin de doğrudan veya dolaylı bir şekilde sorulması söz konusudur.
AYT sınavında çıkacak 6 sorunun ise genel lise müfredatını içermesi, okuduğunu anlama, yorum ve analiz ile birlikte kavram ve terim bilgileri içeren sorulardan oluşması beklenmektedir.
Bu noktadan hareketle, özellikle 9 ve 10. sınıf müfredatı yeniden gözden geçirilmeli, terim ve kavramlar mutlaka tekrar edilmelidir.