ETİKETLER :
dünya su günü
,
nestle
,
doğa
,
denge
,
kaynak
Doğa Okulları Beykoz Kampüsü’nde gerçekleştirilen etkinlikte, öğrenciler suyun yaşam için önemini vurgulayan gösteriler yaptı, atölye çalışmalarına katıldı. Doğa Konseptli Eğitim Modeli ile çevre konusunu eğitim felsefesinin bir parçası olarak gören ve 22 Mart Dünya Su Günü’nü her yıl düzenli olarak kutlayan Doğa Okulları, bu yıl Nestlé Waters Türkiye ve TEGV öğrencilerinin de katılımı ile çeşitli programlar ve atölye çalışmaları gerçekleştirdi.
‘’Suyu Korumak Genç Neslin Elinde”
Program açılışında konuşan Zakir Tuncay, dünya nüfusu hızla artarken yaşamsal önemdeki su kaynaklarının ise hızla azaldığını, bu amaçla su bilinci oluşturmanın büyük önem taşıdığını vurguladı. "Biz Doğa Okulları olarak, işte tam da bu nedenle çevre bilinci ve duyarlılığı yüksek nesiller yetiştirmenin hayati önemde olduğuna inanıyoruz. Çok mutluyuz ki, MEB'in müfredatına ek olarak, sadece Dünya Su Günü'nde değil, Karbon Ayak izi, Dünya Saati, Sokak hayvanları ve nesli tükenen hayvanlar, ağaçlandırma gibi çeşitli konularda gerçekleştirdiğimiz etkinliklerle 14 yıldır bu duyarlılığa fazlasıyla sahip 10 binlerce genç yetiştirdik. Doğa Okulları öğrencileri, bilgiyi sadece okul sıralarında değil yaşayarak, deneyimleyerek öğreniyor. İçinde yaşadığı dünyaya ve çevreye duyarlı, farkındalığı yüksek, mutlu bir Doğa nesli yetiştirmek her zaman temel önceliğimiz olmaya devam edecek. "Doğa Okulları olarak, en önemli doğal kaynaklardan biri olan suya sahip çıkan nesiller yetiştirmeyi hedeflediğinin altını çizen Tuncay, ‘’22 Mart Dünya Su Günü, okulumuzun kuruluşundan bu yana 14 yıldır, tüm kampüslerimizde büyük bir coşku ile kutlanıyor. Bu etkinliklerle öğrenciler su ile ilgili farkındalıklarını bir kez daha ortaya koyuyor. Bugün bir arada olmak bizim için ayrı bir heyecan. Çünkü yarının emanetçileriyle buradayız ve çok önemli bir konuyu paylaşıyoruz. Suyu korumak siz genç neslin ellerinde’’ diye konuştu.
“Su Tutkusunu Gelecek Nesillere Aktarmaya” devam ediyor
Nestlé Waters Türkiye Pazarlama Direktörü Tolga Unvan ise “Gönüllü çalışan eğitmenlerimiz tarafından suyun önemi hakkında eğitimlerin verildiği WET Projesi, şirketimizin en önem verdiği projeler arasında” diye konuştu. Ünvan, “Geçen yıl 35 gönüllü eğitmenimizle 1000 çocuğa Dünya Su Günü ile ilgili eğitim verdik. Bu yıl 65 gönüllü eğitmenimiz, 1100 çocuğa suyun insan yaşamı üzerindeki etkisi, ekolojik denge için önemi ve su kaynaklarının korunmasına yönelik eğitimler veriyor. Nestlé Waters Türkiye olarak bu konuda farkındalığı arttırmak için önemli yatırımlar ve ciddi çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Suyun dünyamız ve insanlık için önemini anlatmak, siz sevgili eğitmenler ve öğrenciler aracılığıyla bu önemli bilgileri olabildiğince fazla kişiye ulaştırmak öncelikli hedeflerimiz arasında yer alıyor” diye konuştu.
Dünya Dalış Rekortmeni Şahika Ercümen ise, su kaynaklarını korumanın önemini çocuklara örneklerle anlattı. ‘’Su, yaşam için aldığımız nefesten sonra en önemi şey’’ diyen Ercümen, kalp ve beynin yüzde 75’inin sudan oluştuğunu, vücudun hayati fonksiyonlarını sürdürebilmesi için suyun kaçınılmaz olduğunu anlattı.
Öğrenciler adına konuşan Beykoz Kampüsü İlkokul Meclis Başkanı Nehir Bülbül de, insanların suyu tasarruflu kullanmadığını, bu nedenle su kaynaklarının hızla tükendiğini dile getirerek, su tasarrufu sağlamak için öğrenci arkadaşlarına önerilerde bulundu.
22 Mart Dünya Su Günü programı kapsamında Dünya Su Günü Afiş Yarışmasının kazananları da ödüllendirildi. Birinci olan Doğa Okulları Beykent Kampüsü’nden Doruk Ceylan ve Mehmet Güneysulu, ikinci olan Halkalı Bilim Kampüsü’nden Toprak Demir Ekinci ve üçüncü olan Damla Kurtuldu ödüllerini heyecan içinde aldı.
Programda, su kaynaklarını korumanın önemine dikkat çeken ‘’Su Dansı’’ yapan öğrenciler ve su temalı şarkılar seslendiren ‘’Su Korosu’’ coşkuyla alkışlandı. Programın ardından öğrenciler su temalı çeşitli atölye çalışmalarına katıldılar.
Yedikule’de ‘’Su Zirvesi’’ yapıldı
Dünya Su Günü kapsamında Yedikule’de de ‘’Su Zirvesi’’ gerçekleştirildi. Doğa Okulları, Nestlé Waters Türkiye, İstanbul Aydın Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi’nin işbirliğiyle düzenlenen Su Zirvesi, YTÜ İstanbul Tarihi Yarımada Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde yapıldı.
Doğa Okulları kampüslerinden 220 öğrenci ile üniversitelerden 60 öğrencinin katıldığı zirvede, öğrenciler; ‘’Doğa ve Su’’, ‘’Karbon Ayak İzi’’, ‘’Suyun DNA’sı’’, ‘’Suyun Döngüsü’’ adlarıyla çalışma grupları oluşturdular. Öğrencilere çalışmalarında İstanbul Aydın Üniversitesi Dekan Yardımcısı, Peyzaj Mimarlığı ve Kentsel Tasarım Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Yıldız Aksoy, YTÜ İstanbul Tarihi Yarımada Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nazlı Ferah Akıncı, Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç Dr. Tülay Erbesler, İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi, Su ve Kadın Platformu Dernek Başkanı Prof. Dr. Hilal Gonca Coşkun ile Doğa Okulları öğretmenleri rehberlik etti.
‘’Tohum ve Çiçek Dikme Atölyesi’’ ve ‘’Suya Resimler Canlı Performans Atölyesi’’ gibi çalışmalara da katılan öğrenciler, çalışmalarını tamamladıktan sonra sunumlarını da yaptı. Zirveye katılan tüm öğrencilere günün sonunda birer Dünya Su Günü diploması sunuldu.
Dünya Su Günü
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu,1992 yılında Rio de Janerio’da düzenlenen BM Çevre ve Kalkınma Konferansı’nda her yıl 22 Mart’ın ‘Dünya Su Günü’ olarak kutlanmasına karar verdi. Dünya çapında her yıl düzenlenen etkinliklerle, su kaynaklarının gittikçe azalması, rezervlerin tükenmesi, suyun dikkatsizce ve kontrolsüzce harcanmasına dikkat çekmek ve su tasarrufu konusunda bilinç oluşturmak amaçlanıyor.