ETİKETLER :
Demokrasi ve İnsan Hakları Forumu
,
Doğa Okulu projeleri
,
t-MBA
,
Sosyal Medya ve Vatandaşlık Bilinci
,
Mert Hoşman
,
Dimitri Kaplanis
Başarı=Doğa anlayışını benimseyen, yenilikçi fikirleriyle eğitime farklı bir bakış getiren, mimarlık ettiği birbirinden değerli projelerle çok yönlü nesiller yetiştiren ve geliştirdiği eğitim modelleriyle hem Türkiye’de, hem de dünyada eğitim sektörünün markası olan Doğa Okulları’nın Doğa Nesli öğrencileri olarak ilklerin ismi olmaya devam ediyor, bunun haklı gururunu ve heyecanını yaşıyoruz.
Demokrasi eğitiminin, demokratik yaşam tarzının en iyi okulda öğrenilebileceği anlayışıyla “Öğrenci Meclisleri”ni hayata geçiren ve geleceğin yöneticilerini yetiştiren Doğa Okulları’nın öğrencileri olarak gelenekselleşen projelerimizden biri olan “7. Uluslararası Demokrasi ve İnsan Hakları Forumu” için bu yıl bir kez daha Atina’da bir araya geldik. İşletme master programının liseye uyarlanmış şekli olan t-MBA eğitim modeliyle geleceğin iş dünyasında aktif rol almaya, Türkiye’nin geleceğinde söz sahibi olmaya hazırlanan biz Doğa Nesli öğrencilerinin özgür düşünebilen, düşündüklerini rahatlıkla ifade edebilen, başkalarının haklarına saygı duyan, farklılıkları kabul eden, bilinçli, sorumluluk ve özgüven sahibi bireyler olabilmemiz adına düzenlenen forum, 15 Nisan 2014 tarihinde Atina Metropolitan Otel’de yapıldı.
Geçtiğimiz yıl “Sivil Anayasanın Gerekliliği” konusunun ele alındığı forumun bu yılki konusu “Sosyal Medya ve Vatandaşlık Bilinci” idi. Doğa Okulları’nın biz Doğa Nesli öğrencilerini, medya dünyasının ünlü isimleriyle buluşturmak ve sesimizi uluslararası platformda duyurmak adına düzenlenen forumda, sosyal medyanın hayatımızdaki yeri, sosyal medyayı doğru okuma ve doğru kullanmanın önemi konuları konuşuldu. Sosyal Medya Uzmanı Manolis Polychronides, Politik Bilimler Uzmanı Dr. Dimostenis Yağcıoğlu gibi Yunan medya dünyasının ünlü isimlerinin yanı sıra aynı zamanda bir münazır olan Finans Bölümü Mezunu Dimitri Kaplanis’in ve Avcılar Doğa Anadolu Lisesi öğrencisi Mert Hoşman’ın konuşmalarıyla katılım gösterdikleri forum, 15 Nisan Salı günü saat 10.30’da başladı. Aynı zamanda Manolis Polychronides’in moderatörlüğünde gerçekleşen forumda oldukça renkli ve keyifli anlar yaşandı.
Programın ilk konuşmacısı olarak sahneye gelen ve öncelikle bizlerle tanışan Manolis Polychronides, bizlere forumun içeriği, sosyal medyanın ne olduğu konusunda detaylı bilgiler verdi. İngilizce olarak yapılan programda bizleri de foruma dahil edebilmek adına sosyal medya kullanımımız hakkında sorular soran konuğumuz, konuşmasının ardından mikrofonu 2. Konuşmacımız Politik Bilimler Uzmanı Dr. Dimostenis Yağcıoğlu’na verdi. Öncelikle sosyal medyanın hayatımızdaki yeri, bizlere sağladığı yararlar hakkında bilgi veren konuşmacımız, sosyal medyanın bir çeşit organizasyon olduğunu ve pek çok konuda insanları organize etmekte etkili olduğunu söyledi. Son dönemde dünyada özellikle sosyal medya üzerinden yürütülen olaylara da değinen konuğumuz, sosyal olmanın sadece bilgisayar karşısında tuşlara basarak gerçekleşemeyeceğini, bu nedenle insanların harekete ihtiyaç duyduklarını belirtti. Dr. Dimostenis Yağcıoğlu’in ardından konuşma sırası 3. Konuşmacımız Avcılar Doğa Anadolu Lisesi öğrencisi Mert Hoşman’daydı. Konuşmasında sosyal medyanın özellikle genç kesim için bir vazgeçilmez olduğuna değinen arkadaşımız, özellikle son dönemde meydana gelen olaylar sırasında sosyal medyanın öneminin ortaya çıktığını anlattı. Sosyal medya organlarının hayatımızda pek çok veriye ulaşım konusunda önemli rol oynadığına değinen arkadaşımız, bu yayın organlarının kapatılmasının ya da engellenmesinin doğru olmadığını söyledi. Arkadaşımız Mert Hoşman’ın konuşmasının ardından sahne sırası 4. Konuşmacımız Finans Bölümü Mezunu Dimitri Kaplanis’teydi. Aynı zamanda bir münazır olan ve konuya bambaşka bir bakış açısı getiren konuşmacımızın, hem konuşması, hem de sunumu oldukça etkileyiciydi. Yaza damgasını vuran ve Ortadoğu’yu allak bullak eden Arap Baharı’ndan ve Taksim’de meydana gelen olaylardan bahseden konuğumuz, sosyal medyanın birçok noktada çeldirici olabileceğinden bahsetti. Sosyal medyanın yönlendirmesi sebebiyle Mısır’daki Tahrir Meydanı’nda yaşananlardan çok Taksim’de yaşananların konuşulduğuna değinen konuğumuz, “Like” atmanın bizim hayatımızdaki yerine vurgu yaptı. Sosyal medyayı doğru kullanmanın, bir şeyleri beğenip beğenmemenin bizim elimizde olduğunu, bu nedenle vatandaşlık bilincine sahip bireyler olarak elimizdeki bu gücü doğru kullanmamız gerektiğini söyledi.
Oldukça aydınlatıcı, bir o kadar da keyifli geçen forumun ardından plaketlerini teslim alan konuklarımız, hatıra fotoğrafı çektirmeyi de ihmal etmediler. İnsan hakları, vatandaşlık bilinci, temel özgürlükler, temel özgürlüklerin kapsamı, sosyal bireyin toplumdaki yeri, sosyal medyanın hayatımızdaki ve toplumsal hayattaki yeri, sosyal medyanın güvenilirliği, bireylerin yönetime ve demokrasiye katılımının sağlanması gibi üst başlıkların da ele alındığı “7. Uluslar Arası Demokrasi ve İnsan Hakları Forumu”ndan geriye unutulmaz anlar, sosyal medya ve vatandaşlık bilincine dair eşsiz bir birikim ve mükemmel dostluklar kaldı.
Türkiye’nin bugününü ve geleceğini ilgilendiren sosyal medya ve konusuyla ilgili fikirlerimizi dile getirme ve konuya Türk-Yunan aydınlarının gözünden bakma fırsatını elde ettiğimiz forumumuza bizleri kırmayarak katılan konuşmacılarımız, Sosyal Medya Uzmanı Manolis Polychronides’e, Politik Bilimler Uzmanı Dr. Dimostenis Yağcıoğlu’na, Finans Bölümü Mezunu Dimitri Kaplanis’e ve Avcılar Doğa Anadolu Lisesi öğrencisi Mert Hoşman’a sonsuz teşekkürlerimizi sunuyor, Mayıs ayında Londra’da Lordlar Kamarası’nda yapılması planlanan “Demokrasi Forumu”muzu sabırsızlıkla bekliyoruz.