ETİKETLER :
ulusal model roket yarışması
,
uzay modeli
,
beykoz doğa
,
yarışma
Doğa Okulları’nın beş yıldır düzenlediği ve Türkiye’de 18 yıl aradan sonra düzenlenen ilk ulusal model roket yarışması olma ünvanını kazanan yarışma kapsamında geleceğin mühendisleri yer çekimine karşı koydu. 16 ilden 38 takım 114 lise öğrencisinin katıldığı roket yarışmasında öğrenciler, kendi tasarladıkları model roketleri ateşledi.
Bilim dünyasında söz sahibi olan gençler yetiştirme hedefiyle birbirinden farklı bilim etkinliğine ev sahipliği yapan Doğa Okulları, bu yıl bir kez daha Ulusal Model Roket Yarışması’na ev sahipliği yaptı.
16 Şehir, 38 takım, 114 öğrenci, 230 uçuş…
Antalya, Adana, Sivas, Ankara, Afyon, Bursa, İskenderun, Aydın, Denizli gibi 18 şehir ve İstanbul’dan yarışmaya katılan 38 takımda yer alan 114 yarışmacı, kendi tasarladıkları ve modelledikleri roketlerin rüzgar ve yer çekimine karşı koyma gücünü test etti. Öğrencilerin 2 şer uçuştan 230 uçuş gerçekleştirdiği yarışmada dizayn edilen modeler, uluslararası standartlara uygun olarak tasarlandı.
Finali 7 Mayıs’da Beykoz Kampüsü’nde düzenlenen Ulusal Model Roket Yarışması’nda katılımcılar, yerçekimine karşı aerodinamik kaldırma gücü kullanmaksızın roket motoru ile havaya çıkan, tekrar uçuşa çıkabilecek durumda yere emniyetle dönebilen model roketlerini yarışma jürisi ve hakemlerin gözlemi eşliğinde ateşledi.
Yarışma sonucunda ferdi sıralamada Türkiye birincisi Acıbadem Bilim Kampüsü’nden İlayda Kasarcı, ikinci Bayrampaşa Doğa Kampüsü’nden Tunahan Özçelik ve üçüncü Kuleli Askeri Lisesi’nden Eren Yaman oldu. Türkiye İller Takım sıralamasında sırasıyla; Antalya Doğa Kampüsü, Ankara Çayyolu Doğa Kampüsü ve Afyon Doğa Kampüsü ilk üç sırayı paylaştılar. İller ferdi sıralamada birinci Antalya Doğa Kampüsü’nden İlayda Ceylan, ikinci Çayyolu Doğa Kampüsü’nden Bilge Yalçın ve üçüncü Denizli Doğa Kampüsü’nden Mehmet Boyacı oldu. Istanbul en iyi takım koçu ödülünü Hadımköy ve Cevizlibağ Doğa kampüslerini çalıştıran Mehmet Karabulut kazandı. İzleyicilerin coşkulu alkışlarıyla bir şenlik havasında geçen yarışma sırasında bütün modelciler daha tecrübeli olarak yarışmadan ayrıldı.
Türk Hava Kurumu Eğitmeni Tuba Özdemir hocanın denetiminde yapılan yarışma sonucunda öğrencilerimizden başarılı olan yarışmacılar FAI lisansı ile uluslararası yarışmalarda boy gösterme hakkı kazandı.