ETİKETLER :
cern
,
acarkent kampüsü
,
cern başarı
,
beamline for schools
,
başarı
Lise öğrencilerinin parçacık fiziği üzerine deney tasarılarının değerlendirildiği yarışmada birinciliği ‘Pyramid Hunters’ ekibiyle Polonya’nın en köklü okulu Liceum Ogólnoksztalcace im. Marsz. St. Malachowskiego ve İngiltere’den ‘Relatively Special’ ekibiyle Colchester Royal Grammar School aldı. İkincilik ödülü sayılan “Highly Recommended” ödülünü ise iki farklı öğrenci ekibiyle Acarkent Kampüsü IB Lisesi kazanarak Türkiye’den katılan 14 okul arasından ödül alan tek okul oldu.
Okulda düzenlenen ödül töreninde öğrencilere sertifikaları CERN Atlas Deneyi Türkiye Koordinatörü Prof. Dr. Serkant Ali Çetin tarafından, öğrencilerin kendi tasarladıkları parçacık deneylerini okulda yapmalarına imkan tanıyacak CERN tarafından üretilmekte olan Cosmic Pi Parçacık Dedektörleri ise Doğa Okulları Akademik Koordinatörü Salih Akbay tarafından takdim edildi. Akbay, Acarkent IB Lisesi öğretmenleri Müge Kuşka Bal ve Pınar Kütükçü’ye de başarı plaketlerini de sundu.
CERN yetkilileri törene canlı bağlantı ile katıldı
Törende CERN Beamline for Schools Yarışması Koordinatörü Markus Joos ve CERN’de araştırmalarını sürdürmekte olan Yüksek Fizikçi Candan Dözen de Cenevre’den yapılan canlı bağlantı ile törene katıldılar. Öğrenciler, bağlantı sırasında Joos ve Dözen’e merak ettikleri bilimsel konuları sorma ve teşekkür etme fırsatı da buldular.
Okul Müdürü Seza Uçar, törende yaptığı konuşmada, öğrenciler üzerinde etkisine değindiği yoruma dayalı IB eğitiminin, eğitimci kadrosunun gelişimine de katkıda bulunarak üst düzey bir eğitim kalitesi sağladığının altını çizdi.
CERN Beamline For Schools Yarışması
CERN tarafından 2014 yılından bu yana düzenlenen Beamline for Schools Yarışmasında lise öğrencileri parçacık fiziği alanında yapmayı planladıkları deneyleri bilimsel bir rapor şeklinde yazarak, yaratıcılığın ön plana çıktığı bir dakikalık bir video eşliğinde CERN komitesine sunuyorlar.
Projeler, önerinin yapılabilirliği, öğrencinin motivasyonu, yaratıcılık ve bilimsel yöntem uygulama becerisini gösterme kriterleriyle inceleniyor. Finalist olan deneyler CERN SPSC Komitesinin onayıyla değerlendiriliyor. 37 ülke, 151 takım ve 1.250’den fazla öğrencinin yer aldığı yarışmaya bu sene Türkiye’den 14 okul katılırken, Acarkent Doğa IB Lisesi, 3 farklı öğrenci ekibiyle yarıştı ve 2 ekibiyle ödül aldı.
Slow MUtiON Ekibinin videosu için tıklayınız..
PowerCERN Girls Ekibinin videosu için için tıklayınız...