Doğa Koleji t-MBA Zirvesi 11. yılında yine önemli isimlere ev sahipliği yaptı. Öğrenciler, iş dünyasının duayenleriyle bir araya gelerek geleceğe dair önemli tavsiyeler edindi.
ETİKETLER :
t-mba zirvesi
,
öğrenci meclisleri
,
mba eğitimi
,
eğitimde inovasyon
,
lütfi kırdar
,
t-mba eğitim modeli
,
doğa koleji lise eğitimi
,
Doğa Koleji tarafından düzenlenen t-MBA Zirvesi 11. yılında yine fark yarattı. Zirvede, TAV Havalimanları Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve İcra Kurulu Başkanı Sami Şener, Amgem ve Mustafa Nevzat Türkiye Genel Müdürü Güldem Berkman, Pfizer Türkiye Genel Müdürü Elif Aral ve Fina ve Fiba Holding Yönetim Kurulu Üyesi Murat Özyeğin öğrencilerle bir araya geldi. Zirvede yer alan isimler öğrencilere teknoloji dünyasındaki değişimlerden, çağın gerekliliklerinden bahsederken, kendi iş hayatlarından kesitler aktardılar.
Zirvenin gerçekleştiği Lütfi Kırdar Kongre Merkezi ve Sergi Sarayı'nda öğrenciler, bir yıl boyunca yapmış olduğu iş projelerini de sergiledi. Programda ayrıca öğrenci meclislerine ve onursal meclis başkanlarına Doğa Koleji yönetim kadrosu tarafından plaket takdimi yapıldı. Zirve programının ardından Doğa kmapüsleri arasında her yıl düzenlenen ve adeta görsel bir şölene dönüşen Halk Oyunları ve Dans Yarışmasının büyük Türkiye finali de gerçekleşti.
Zirvede ilk konuşmayı gerçekleştiren Doğa Koleji Genel Müdürü Ali Rıza Lüle, t-MBA eğitim modeli ile geleceğin liderlerini yetiştirdiklerini, genç yaşta öğrencilere dünyayı ekonomik açıdan, yönetsel ve stratejik yorumlayabilme yetisi kazandırdıklarını belirtti. Eğitimde Türkiye’nin lideri olmanın kolay olmadığını dile getiren Lüle, "Bunu devam ettirmek için çok çalışıyoruz” dedi.
Dünyada da birinci olmanın koşulunu, akademik alanda, bilimde, teknolojide, sanatta sporda çok çalışmak olarak kaydeden Lüle, Doğa Kolejinin eğitim sistemiyle, ürettiği projeler ile liderliğini koruduğunu vurguladı. t-MBA öğrencilerine ve tüm Doğa Koleji öğrencilerine, “Mutlu gençler olarak üretiyorsunuz, bizi de bu sayede Türkiye’de eğitimin lideriyiz” dedi.
Şener: “Türkiye’nin geldiği eğitim noktası beni mutlu etti”
TAV Havalimanları Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve İcra Kurulu Başkanı Sami Şener, t-MBA Zirvesi ile gördüğü tablonun, Türkiye’nin geldiği eğitim noktasının bir yansıması olduğunu belirterek bu durumun kendisini çok mutlu ettiğini söyledi. Doğa Kolejinde yapısal reformun yapıldığını gördüğünü kaydeden Şener, “Ne zaman bilim ile teknoloji birleşir o zaman ilerleme olur” dedi. Genç öğrencilere tavsiyelerde bulunan Şener konuşmasına şöyle devam etti;
“Şimdiki gençlik dijitalizasyon döneminde. 1., 2., ve 3. sanayi devrimlerinin etkileri sürerken, insana ulaşması uzun yıllar alırken dijitalizasyon çağı yani 4. Sanayi devrimi hızlı gidiyor. Bu çağın gereklilikleriyle hareket etmeli ve hala etkisi devam eden sanayi devrimlerinin bilincinde olmalısınız. Çalışmadan başarı olamazsınız. Farklı düşünmelisiniz, yaratıcı olmak istiyorsanız; sanatı, tarihi, fiziği ve matematiği bilmelisiniz. İnovasyon ise çağımızın bir gerekliliği olarak karşımıza çıkıyor, buna göre eğitiminizi devam ettirmelisiniz. Zamanı yakalayarak ancak başarılı olunur. Başarılı olmakta bir diğer etken ise odaklanmaktır. Eğer bir işe yeterince odaklanırsanız sonuç alırsınız.”
Şener’den, Başarılı Bir Projenin Olmazsa Olmazları
Şener, İş projeleri geliştiren t-MBA öğrencilerine, bir projenin başarı ölçütünü ise şöyle aktardı:
“Bir projenin başarılı olması için önce ne kadar yatırımla yaparım ve ne kadar zamanda bitirebilirim diye düşünülür. Başarılı bir proje, zamanında bitirilebilen, istenildiği kalitede yapılabilen ve belirlenen bütçede bitirilebilendir. Günümüzde ise başarılı proje gerçekleştirmek için ayrıca projeyi devam ettirmek gerekir.”
Berkman: “Gelecek teknoloji biyolojide olacak”
Amgem ve Mustafa Nevzat Türkiye Genel Müdürü Güldem Berkman, gelecek teknolojinin biyoloji olacağını söyleyerek dinleyicileri heyecanlandırdı. Dönüşümlerin çok hızlı olduğunu kaydeden Berkman, “Biyolojide değişim ve dönüşüm olacak, şu anda da biyolojinin şafağındayız. Bilimi şekillendiren şey biyoteknoloji olacaktır” dedi.
Öğrencilere tavsiyelerde bulunmayı da ihmal etmeyen Berkman, başarının temel unsurunun öğrenmek olduğunu belirtti. Öğrenmeyi baskı altında hissetmeden merakından gerçekleştirenlerin başarılı olabileceğini özellikle vurguladı. Bugüne kadar yaptığı her işi üstüne ekleyerek ve bir farkla ortaya koyduğunu dile getiren Berkman, pozitif bakış açısı ile kendini iyi ifade edebilmenin önemine de vurgu yaptı. Berkman, öğrencilere zayıf yönlerini güçlendirmeye çalışmaları gerektiklerini söyledi.
Aral: “Kendinizi geliştirecek farklı liderlik özellikleri taşıyın”
Pfizer Türkiye Genel Müdürü Elif Aral da öğrenmenin önemine dikkat çekerek, öğrencilerin kendilerini geliştirerek farklı liderlik özellikleri taşımaları gerektiğini söyledi. Aral, İngilizce öğrenmenin de bir gereklilik olduğunu dile getirirken "bu hususta geç kalınmamalı” dedi.
Özyeğin: “Değişime direnmeyin, gelişime açık olun”
Fina ve Fiba Holding Yönetim Kurulu Üyesi Murat Özyeğin, başarıda ailenin önemine vurgu yaparak bugünkü tecrübesinin başlangıcını, 13 yaşında Amerika’da bir yaz okuluna gitmek olarak kabul ettiğini dile getirdi. Özyeğin, yaz okulunda her şeyi ile kendi ilgilendiği için önemli bir deneyim kazandığını söyledi. Özyeğin, çalışma hayatında ise hiçbir zaman babasının olanaklarından yararlanmadığını, iş tecrübesini farklı şirketlerde elde ederek, aile şirketinde çalışmaya başladığını ve bunun kendisi için önemli bir nokta olduğunu belirtti.
Özyeğin, öğrencilere her daim mütevazi ve saygılı olmaları gerektiğini ifade ederek, “Kendinizle eksiklerinizle barışık olmayacak kadar barışık olun. Arkadaşlarınızı eksiklerinizi tamamlayacak şekilde seçin ve değişime direnmeyin, gelişime açık olun. Pozitif olun, kendinize güvenin ve en önemlisi vicdanlı bireyler olun” dedi.