TEOG’a sayılı günler kaldı. Hedefledikleri liseye girmek isteyen öğrencileri çoktan sınav heyecanı sarmış durumda. 1 milyonu aşkın 8. sınıf öğrencisinin gireceği Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavı gelecek hafta 23 Kasım Çarşamba ve 24 Kasım Perşembe günleri yapılacak.
ETİKETLER :
TEOG
,
ortaokul eğitimi
,
teog başarısı
,
sınav kaygısı
,
teog puanları
,
2016 teog
,
ortak sınav
,
temel eğitimden ortaöğretime geçiş
Sene başından beri sınava hazırlanan öğrencilere tavsiyelerde bulunan uzman eğitimciler artık önemli olanın sınav öncesini ve sınav anını doğru yönetmek olduğuna dikkat çekiyor.
Ne zamana kadar ders çalışmalı?
TEOG Sınavı'na girecek öğrencilere, “TEOG’un zekanızı ya da kişiliğinizi değil, sadece okulda dersleri ne kadar öğrendiğinizi ölçen bir sınav olduğunu akılda tutun” tavsiyesinde bulunan Doğa Okulları Ortaokul Rehberlik Bölüm Başkanı Merve Kuruhasanoğlu, sınava dinlenmiş bir zihinle girmenin performansı artıracağını belirtiyor.
Sınavdan önceki günün dinlenerek geçirilmesi gerektiğini belirten Merve Kuruhasanoğlu; “Sınavdan önceki gün ya da sınav sabahı aklınıza takılan bir konu varsa kitaplarınıza göz atabilirsiniz; ancak zihninizi yoracak kadar uzun sürmemesi çok önemli” uyarısında bulunuyor.
Sınav haftası neler yapmalı?
Öğrenci sınavdan önceki bir kaç gün sağlığına, beslenmesine ve uyku düzenine dikkat etmeli. Sınavdan bir hafta öncesinden itibaren uyku saatlerini sınava gireceği saate göre ayarlamalı. Daha önce denemediği riskli yiyeceklerden uzak durmalı.
Soruları İyice Okuyun
Uzman eğitimciler, sınavlarda yapılan yanlışların önemli bir bölümü soruyu tam olarak anlayamamaktan kaynaklandığını vurguluyor. Soruları sonuna kadar okumak, özelikle ‘değildir’, ‘olmamalıdır’, ‘olamaz’ gibi ifadelere dikkat etmek gerekiyor.
Çözemediğiniz Soruyla İnatlaşmayın!
Sınavda öğrencinin çözemeyeceği zorlukta sorular da olabilir. Bu nedenle sorularla bir anlamda inatlaşmak yerine atlamak zaman kazandırıyor. Vakit kalırsa o soruya tekrar dönmek mümkün.
İŞTE DERS DERS TEOG İPUÇLARI;
Öğrencilerin her derse çalışırken dikkat etmesi gereken farklı noktalar var. TEOG’da öğrencilerin Türkçe, Matematik, Fen Bilgisi, Yabancı Dil, İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi branşlarından bilgileri ölçülüyor. Eğitimcilerin her branş için farklı önerileri bulunuyor.
Türkçe’de paragraf anlam sorularına çalışın
Milli Eğitim Bakanlığı’nın yayınladığı kazanım listesine göre dikkat edilmesi gereken konuların başında eylemsi (fiilimsi) geliyor. Eğitimciler, öğrencilerin son birkaç günü “paragraf”, “cümlede anlam”, “sözcükte anlam” sorularıyla değerlendirmesi tavsiyesinde bulunuyor.
Bu yıl matematik sınavı önceki yıllardan farklı
Öğrenciler bu yıl matematikte kısmen farklı bir sınava girecek. Değişen müfredat programı çerçevesinde 1. TEOG konularına yeni dahil olan “Çarpanlar ve Katlar”, “Ekok- Ebob” ile ilgili farklı soru tarzlarıyla karşılaşmak için bol bol soru çözmek önemli. MEB’in yayınladığı örnek deneme sınavları ve kazanım testleriyle çalışılmalı.
Fen sorularında anahtar kelimeyi bulmak çözümü kolaylaştırıyor
Fen Bilimleri branşında da müfredat değişikliği oldu. Bilgiye dayalı ve yorum gerektiren sorularda, sorunun çözümünde ayırt edici nitelikte olan anahtar kelime aranmalı. Tablo sorularında önce soru okunmalı. Eşleştirme sorularında eşleşen ifadeler birbirinin yanına yazılmalı ve seçenek belirlenirken hata yapılmamasına dikkat edilmeli.
İngilizce’de diyalog sorularına dikkat
Özellikle diyalog sorularını çözmek için en önemli kıstas, öğrencinin kendine göre yorum yapmaması. Sesli ya da dudakları kıpırdatarak okumak, her cümle ve kelimenin altını çizmek sınav hızını olumsuz etkileyen faktörler olduğundan dikkat edilmeli.
İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük
Bu branşın sınavında ülke veya dünya gündemiyle ilgili güncel konulara yönelik sorular gelebiliyor. 8. sınıf konularının yanı sıra 5,6, 7. sınıf Sosyal Bilgiler konularına yönelik temel kavramları, harita ve konum bilgisini, konularla ilgili olgu ve olayları iyi öğrenmiş olan öğrenciler sınav sorularını kolaylıkla cevaplıyor.
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi’nde “Kaza ve Kader” konusuna yoğunlaşın
Bu yıl yapılacak TEOG’da Milli Eğitim Bakanlığı’nın müfredatı çerçevesinde ağırlıklı olarak okuduğunu anlama ve yorumlama tarzında sorular çıkması bekleniyor. Öğrencilerin TEOG’da Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi branşında sorumlu oldukları konuların önemli bölümünü, birinci ünitenin ana konusu olan “Kaza ve Kader” konusu oluşturuyor.
AİLELERE ÖNERİLER
Öğrencilerin TEOG başarısında ailenin desteğinin önemi tartışılmaz. Uzmanımız bu kritik haftada anne babalara şu tavsiyelerde bulunuyor;
• Çocuğunuza duygusal destek verin.
• Onu yapabileceği kadarıyla kabul edin ve ona bunu hissettirin.
• Haksız eleştiriler ve ümit kırıcı cümlelerden kaçının.
• Başkalarıyla kıyaslamayın, çocuğunuz zaten kendini fazlasıyla kıyaslıyor.
• Sevginizin koşullara bağlı olmadığını hissettirin.
• Yapamadıklarına değil, yapabildiklerine odaklanın. Kaç yanlışı olduğu yerine kaç doğrusu olduğunu sorun.