Doğa Koleji Projeler Koordinatörlüğü tarafından 2019 yılından bu yana Avrupa Birliği Erasmus Plus KA2 programı kapsamında fonlanan IN2STEAM projesinin Uluslararası Bilim Günü ve Konferansı, 4 Haziran 2022 Cumartesi günü “Geleceği Şekillendir: Kariyer Gelişiminde Öğrenci Yönelimli STEAM Eğitimi ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini Güçlendirme” teması ile İstanbul Bilgi Üniversitesi Santralİstanbul Kampüsü’nde yerli ve yabancı uzman ve öğretmenlerin katılımıyla gerçekleştirildi.
İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen, IN2STEAM proje çıktılarının ve araçlarının tanıtıldığı etkinliğe Doğa Koleji Genel Müdürü Enis Eryaman, İstanbul Bilgi Üniversitesi Rektörü M.N. Alpaslan Parlakçı, Doğa Koleji Kurumsal Resmi İşler Koordinatörü Ertuğrul Bilican’ın yanı sıra çok sayıda davetli öğretmen, okul lideri ve idarecisi, eğitim alanında karar vericiler, eğitimciler, sivil toplum temsilcileri ve STEAM endüstrisinden yerli ve yabancı profesyoneller katılım sağladı. Konferansta Norveç Stavenger Üniversitesi’nden Prof. Dr. Inge Christ ve İstanbul Bilgi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Feride Çiçekoğlu da konuk akademisyen konuşmacılar olarak katıldılar.
Konferansın açılış konuşmasını gerçekleştiren Doğa Koleji Genel Müdürü Enis Eryaman, “STEAM’deki temel nokta disiplinlerarası çalışmayı teşvik eden bir eğitim yaklaşımıdır. Bu yaklaşımla hedeflenen öğrencilerin eğitim hayatları içerisinde öğrendiklerini uygulayabildikleri bununla beraber hayatlarını proje temelli yaşamaya teşvik etmektir. Bu noktada biz Doğa Koleji olarak K12 boyutunda her kademede proje tabanlı eğitim modeli uyguluyoruz. Anaokulundan lise sona kadar bütün öğrencilerimiz proje üretmek üzerine okul hayatlarını yaşıyorlar. Bu proje süreçlerinde her akademik bilgiyi kullanmalarını istiyoruz. Bu yıl ortaokul ve lise düzeyinde akademik destek alarak proje yapımını çokça destekledik. Önümüzdeki yıllarda okul öncesinden başlayarak proje üretebileceği ders saatleri açmayı hedefliyoruz.” dedi.
Konferansa evsahipliği yapan İstanbul Bilgi Üniversitesi Rektörü M.N. Alpaslan Parlakçı STEAM eğitiminin ülkemiz açısından önemine değindiği konuşmasında, “K12 boyutunda böyle projelerin yapılıyor olması ve öğrencilerin bu farkındalık ile üniversiteye gelmesi çok kıymetli. Bu konferans çok kapsamlı bir eğitim projesinin uzantısı olarak gündemimizde bulunuyor. STEAM eğitimi çoğu zaman toplumun kanayan yarasıdır, toplumumuzda çok önemli bir noktada duran eşitsizliği aşmak üzere hayata geçirilen bu anlamlı konferans sadece Türkiye’de değil, dünyanın birçok ülkesinde gelişimi ve birlikte yaşamı engelleyen ve derin bir kutuplaşma meydana getiren kadın-erkek eşitsizliği üzerine eğiliyor. Kadın erkek eşitliğinin aslında tümüyle bir medeniyet, bir yaşam biçimi sorunu olduğundan hareketle bu eşitlik anlayışını ilkokuldan itibaren genç dimağlara nasıl vazgeçilmez bir ilke olması gerektiği önemli bir hedef ve erişilmesi gereken bir ülkü olarak önümüzde durmaktadır.” dedi.
Konferansta IN2STEAM Projesi hakkında bir sunum gerçekletirerek proje çıktıları ve araçlarının yanı sıra IN2STEAM Projesi kapsamında hazırlanan STEAM Eğitimi İçin Avrupa Bildirgesi’ni katılımcılar ile paylaşan Doğa Koleji Projeler Koordinatörü Dr. Zuhal Yılmaz Doğan, “STEM alanlarındaki kız çocuklarının maruz kaldığı eşitsizlikleri azaltılması ve dijital kaynak ve eğitim uygulamalarına erişimin arttırılması bilim, yaratıcılık ve inovasyon arasındaki bağ ve sinerjiyi oluşturup güçlendirecektir.” diyerek IN2STEAM projesinin içeriğine ve önemine vurguda bulundu.
Konferansa konuk konuşmacı olarak katılan Norveç Stavenger Üniversitesi’nden Prof. Dr. Inge Christ “STEAM Yaklaşımları”, İstanbul Bilgi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Feride Çiçekoğlu ise “Bir İlham Kaynağı Olarak Hikâye Anlatımı, İlköğretimde Kapsayıcı Öğrenme” konulu sunumları ile katılımcılarla STEAM eğitimine ve yaklaşımlarına ilişkin deneyim ve fikirlerini paylaştılar. Konferansın ana oturumunda ayrıca İtalya CESIE’den IN2STEAM Proje Koordinatörü Laura La Scala da bir sunum gerçekleştirerek IN2STEAM Projesi Etki Raporu’nu katılımcılar ile paylaştı.
Doğa Koleji İlkokul Koordinatörü Mustafa Balta, Müzik Bölüm Başkanı Yasemin Hür ve Sınıf Öğretmenleri Bölüm Başkanı Nazım Çevik açılış konseri, Doğa Koleji Çekmeköy Kampüsü’nden Grup Abiler ise kapanış konseri gerçekleştirirken, Görsel Sanatlar Bölüm Başkanı Serdar Özdemir de gerçekleştirdiği sanat atölyesi ile katılımcılara keyifli anlar yaşattı.
Konferansta ayrıca Doğa Koleji Anaokulu Bölüm Başkanı Esra Sert ile Sınıf Öğretmenleri Bölüm Başkanları Nazım Çevik ve Burak Güveniş’in moderatörlüğünde 3 paralel oturumda düzenlenen 11 STEAM atölyesinde çeşitli sunumlar, proje tanıtımları ve grup aktiviteleri gerçekleştirildi.