Öğrencilerimiz bilgilerini arttırdığı, becerilerini geliştirdiği, uzun, yorucu ve keyifli bir yılı geride bırakıyor. Emeklerinin karşılığını alacakları karneleriyle birlikte heyecanla evlerine gelecekler. Peki; bu özel günde çocuklarımıza nasıl davranmalı, yaz tatillerini en verimli şekilde nasıl planlamalıyız?
ETİKETLER :
aile
,
çocuk
,
çocuklar yaz tatilini nasıl değerlendirmeli
,
yaz tatili
,
çocuklar ve yaz tatili
,
kitap okuma
,
yaz spor okulu
,
karne günü
Öğrencilerimizi bol bol dinlenecekleri, kendilerini geliştirmeye devam edecekleri güzel bir tatile uğurlarken Doğa Koleji Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü, karne günü ve tatil önerilerini ebeveynlerle paylaşıyor.
Karnenin Değerlendirilmesi
Karne, öğrencilerin bir yıl boyunca akademik performansı hakkında öğretmenlerinin geri bildirimlerinden oluşan, öğrencilerin güçlü ve başarılı olduğu veya desteklenmesi ve geliştirilmesi gereken derslerin bir göstergesi, belgesidir. Karne yalnızca çocuğun başarısı olarak değerlendirilmemeli. Karne notlarından önce nasıl bir yıl geçirdiği konuşulmalıdır. Karnesi ile eve gelen çocukların, karnesi ne olursa olsun ihtiyacının sevgi ve ilgi görmek olduğu unutulmamalıdır.
Karne Hediyesi
Karne hediyesi, eğer çocuğunuza bununla ilgili bir söz vermediyseniz gerekli ve şart değildir. Çocuğa verilecek en güzel ödül elbette koşulsuz sevginiz ve ona ayıracağınız kaliteli zamandır.
Başarı Tesadüf Değildir
Tesadüfi başarı yoktur. Başarıya ulaşmak için sürekli ve düzenli bir çalışma gerekir. Okulda öğrenilen bilgiler zamanla unutulabilir. Unutmayı önlemenin tek yolu düzenli tekrardır. Dolayısıyla iyi bir dinlenmenin ardından günde 1 ya da 1,5 saatlik dilimler halinde ders çalışılması çok faydalı olur.
Yaz Tatilini Planlarken
Okullar tatile girerken, anne ve babalar da çocuklarının tatil sürecini nasıl değerlendireceklerini düşünmeye başlarlar. Bu planlama yapılırken, çocuğa baskı yapmadan çocuğun görüş ve fikirleri alınmalıdır. Dinlenildiklerini bilmek, planlamaya dâhil etmek, özellikle önemli konularda konuşmasına fırsat vermek “değerliyim, önemliyim” duygusunu pekiştirir. Bu farkındalık “kendine güven” duygusunu geliştirir.
Çocuğunuzla birlikte hazırlayacağınız tatil programında onun tercihlerine ağırlık vermeniz daha doğru olacaktır. Bu planlamayı yaparken, sanat veya spor aktivitelerine katılım durumunu konuşabildiğiniz, yaz okulu alternatiflerini birlikte değerlendirdiğiniz, okuma saatlerini eklediğiniz, eğlenerek ve dinlenerek geçireceği, unutmayı önleyebileceğiniz bir tekrar programına dönüştürmeniz mümkün...
Çocukla beraber yapılan yaz tatilindeki her etkinlik, kış aylarında yoğun çalışma ve iş temposundan dolayı onlarla bir arada olup karşılıklı paylaşımlarda bulunmakta zorlandığımız zamanların telafisi olabilir. Unutulmamalıdır ki tatil dönemi, anne-babanın çocuğu ile birlikte keyifli ve doyumlu bir ilişki içinde olabilmesi için de bir fırsat dönemidir. Yaz tatilleri sadece eğlence ve dinlenmeye vakit ayrılarak geçirilmemeli, öğrencinin akademik gelişimi açısından da planlanabilmelidir.
Çalışan Ebeveynler Yaz Tatilini Nasıl Geçirmeli?
Çalışan anne ve babalar tatil döneminde çocuklarıyla daha nitelikli zaman geçirmeye yönelik planlamalar yapabilir. İşten artan kalan zamanlarda evde birlikte oyunlar oynamak, açık havada yürüyüşe çıkmak, birlikte spor yapmak, bisiklete binmek, kutu oyunları oynamak, film izlemek gibi etkinlikler de çocuklarınızı mutlu edecektir.
Tatil döneminde çocukların anneanne babaanne gibi aile büyükleriyle vakit geçirmesi de onlarla yakın ilişkiler kurmasına, değerler anlamında kazanımlarının artmasına, kendi başına bir birey olarak otonomi sağlamasına imkan verecektir.
Tatilde Sosyal İlişkilerin Önemi
Tatil boyunca evden çıkmak istemeyen, zamanının büyük çoğunluğunu odasında, bilgisayar ya da tabletle internetin başında geçirmek isteyen çocuklar şüphesiz olacaktır. Bu durum bize çocuğun veya gencin sosyal ilişkilerinin güçlendirilmesi yönünde adımlar atılması gerektiğini hatırlatmalıdır. Özellikle büyüme ve ergenlik döneminde çocuk ve gençlerin arkadaşlarıyla bir arada olması, sosyal becerilerinin gelişmesine destek olacaktır. Tatil döneminde akranlarıyla açık havada vakit geçirmesi ve sosyalleşmesi desteklenmelidir.
Yaz Okulları ve Yaz Kampları
Yaz okulları öğrencilerin spor, sanat ve sosyal etkinliklerle kendisini geliştirdiği, süreyi etkin ve yararlı bir şekilde kullanmasına fırsat sağladığı programlardır. İlkokul ve ortaokul öğrencileri yaz okullarından en fazla fayda sağlayabilen öğrenci gruplarıdır. Aileler çoğunlukla öğrencilerin sanat, spor ve sosyal becerilerini güçlendirebilecekleri, yetişkin sorumluluğunda ve kurum güvencesinde olduklarını bilerek gönderdikleri yaz okullarını özellikle tercih etmektedirler.
Tatil Dönüşü ve Okula Hazırlık
Tatil dönüşü okulların açılmasına az bir zaman kala eski rutinlere dönmek, akşam yatış ve sabah kalkış saatlerini düzenlemek, bilgisayar ve televizyon başında geçen saatleri en aza indirgemek, okul ihtiyaçları için kırtasiye malzemelerini birlikte seçmek çocuğunuzun okul oryantasyonunu ve uyumunu başlattığı gibi yeni okul dönemine zihinsel olarak hazır olmayı da kolaylaştırır. Okullar açılmadan son iki haftanın düzenlenmesi, kendi ev düzeninde vakit geçirmesi daha doğru olacaktır.
Tatili dinlenerek, ailesi ve sevdikleriyle geçiren öğrencilerin duygusal ve zihinsel olarak yeni döneme istekli ve hazır başlayacağı bir gerçektir.
Öğrencilerimizin mutlu, sağlıklı, keyifli ve verimli bir tatil geçirerek okula dönüşlerini heyecanla bekler, tüm öğrencilerimize iyi tatiller dileriz.
2018 Doğa Koleji Yaz Okulları için tıklayınız...