Bostancı Kampüsü Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencilerimiz, Türkiye Çevre Eğitim Vakfı tarafından düzenlenen “Çevrenin Genç Sözcüleri” programına katıldı. Bitkisel atık yağlar ve bu atıkların çevreye ve insan sağlığına zararını araştıran öğrenciler, bitkisel atık yağların doğru şekilde toplanması ve geri dönüştürülmesi konusunda farkındalık oluşturmak için makale yazdı.
ETİKETLER :
fen ve teknoloji
,
biyodizel
,
bitkisel atık yağ
,
bostancı doğa
,
bilim projesi
Öğrencilerimiz; yediğimiz yemeklere lezzet katan yağların çevre ve insan sağlığı için tehlikeli hale gelmemesi için, çöpe atılmaması ya da lavaboya dökülmemesi gerektiğine dikkat çekti. 1 litre bitkisel atık yağın 1 milyon litre içme suyunu kirlettiğini ifade eden öğrenciler, evlerde oluşan ve toplanmayan bitkisel atık yağların su kirliliğinin %25’ini oluşturduğunu belirtti. Bitkisel atık yağların biriktirilerek toplanma noktalarına teslim edilmesi gerekiyor.
BİTKİSEL ATIK YAĞLAR BİYODİZELE…
İTÜ ETA Vakfı Doğa Koleji Bostancı Fen ve Teknoloji Lisesi Biyoloji Öğretmeni Mesude Arıyan’ın danışmanlığında makalelerini yazan Çevrenin Genç Sözcüleri ekibi, “bitkisel atık yağların çevreye zarar vermeden biyodizele dönüşüm yolculuğu” ile ilgili Kolza Biodizel A. Ş. Genel Müdürü Göktan Gürcü ile online röportaj yaptı.
Doğa için zararlı olan bitkisel yağlardan nasıl biyoyakıt elde edildiğiyle ilgili bilgiler veren Göktan Gürcü, “
Mevzuata göre ev ve iş yerlerinde oluşan bitkisel atık yağların lavaboya, kanalizasyona veya toprağa dökülmesi, çöpe atılması, yetkisiz kişiler tarafından toplanması ve tekrar kullanılması yasaktır” dedi.
Tek tek evlerden bitkisel atık yağ toplanmasının zor bir işlem olduğunu ve araçların kullandığı yakıt sonucu karbon salınımının arttığını belirten Gürcü, evlerde oluşan bitkisel atık yağların bir şişede depolanıp muhtarlıklarda bulanan atık kumbaralarına atılabileceğini sözlerine ekledi.