Okul Öncesi ve İlkokul Rehberlik Bölüm Başkanımız Büşra Aparan Akın, normalleşme süreciyle birlikte okula dönen anaokulu öğrencilerinin sürece adaptasyonu ve yeni okul düzeni hakkında önemli bilgiler paylaştı.
ETİKETLER :
yeni dönem
,
büşra aparan
,
pandemi sonrası okula dönüş
,
rehberlik
,
normalleşme
Doğa Koleji Okul Öncesi ve İlkokul Rehberlik Bölüm Başkanı Büşra Aparan Akın, normalleşme süreciyle birlikte okula dönen anaokulu öğrencilerinin sürece adaptasyonunu sağlamak için, “Öğrencilerin, sosyal mesafe ve hijyen konularında bilinçlendirilmesi büyük önem taşıyor. Eğer çocuğunuz maskeden hoşlanmıyorsa maskesine ufak çizimler yaparak daha sevimli hale getirebilirsiniz. Maske kullanımıyla ilgili evde denemeler yapabilirsiniz” dedi.
Yeni normalleşme sürecinin başlamasıyla birlikte anaokulu öğrencileri okullarına dönerek arkadaşları ve öğretmenlerine kavuşmanın sevincini yaşadı. Doğa Koleji Okul Öncesi ve İlkokul Rehberlik Bölüm Başkanı Büşra Aparan Akın, okullarına dönen öğrencilerin sürece adapte olması ve hijyen tedbirleri konusunda bilinçlenmeleri için önerilerde bulundu.
Büşra Aparan Akın, maske takmak istemeyen, okula dönüş sürecinde kaygılanan ve kendini güvende hissetmeyen minikler için tavsiyelerini sıraladı:
“Yeni normalleşme süreci ile birlikte öğrencilerimize kavuşmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Sosyal mesafe düzenlemesi ve hijyen tedbirleri ile derslere devam ettiğimiz bugünlerde, uzun süredir evden çıkmayan miniklerimizi de yeni normal sürecine hazırlamalıyız. Kısa bilgilendirmeler yapmak, çocukların sürece daha kolay adapte olmasını sağlayacaktır.
GÜVENDE OLDUĞUNU HİSSETTİRİN
Çocuklar onları neyin beklediğini bilmek isterler. Birtakım şeylerin farklı olabileceği konusunda bilgilendirmelerde bulunun. Okulda, evlerindeki kadar güvende olduklarını; okulda herkesin maske takması gerektiğini anlatın. ‘Evde yaptığımız gibi, okulda da hijyeni korumamız gerekiyor, o yüzden ben içeriye kadar girmeyeceğim ancak sen sınıfına girene kadar seni izliyor olacağım. Arkadaşlarınla oyunlar oynayıp, günü tamamladıktan sonra seni her zamanki gibi almaya geleceğim’ gibi açıklamalar yaparak çocuğunuzu rahatlatabilirsiniz.
SÜRECİ ÖNEMSİZ HALE GETİRMEYİN
Süreci göründüğünden daha karmaşık, daha ürkütücü ya da daha önemsiz hale getirmeyin. ''Sık sık elini yıka, kimseyi sakın öpme, kimseye sakın sarılma'' gibi sıkı tembihler çocuğunuzu endişelendirebilir. Bunun yerine, sosyal mesafe konusunda dikkatli olması gerektiğini hatırlatın.
SOMUT ÖRNEKLERLE PEKİŞTİRİN
Kavramların somutlaştırılarak anlatılması çocukların öğrenmesini kolaylaştırır. Sosyal mesafeyi bir sehpanın iki ucuna geçerek gösterebilirsiniz. Bir topu birbirinize verecek değil, atacak uzaklıkta olmanız gerektiğini gösterin. Deneyimlenen bilgi kalıcıdır.
NEDEN MASKE TAKMALIYIZ?
Evde maske takma alıştırmaları yapın. Maske kullanma üzerine denemeler yapmak önemlidir. Eğer çocuğunuz maskeden hoşlanmıyorsa maskesine ufak çizimler yaparak daha sevimli hale getirebilirsiniz. Serbest oyunlarda bebeklerine maske takın. Ara sıra fotoğraf çekip kendisine bakmasını isteyin. Maskenin onu nasıl koruduğundan ve ona ne kadar yakıştığından bahsedin.
UYKU SAATLERİNİ DÜZENLEYİN
Unutmayın ki bir süredir evde sizinle beraber zaman geçirmekte olan çocuğunuz, okula döndüğü için heyecanlı ya da kaygılı olabilir. Anlayışlı ve sabırlı olun. Uyku saatlerini düzenlemek, okula adaptasyonunu kolaylaştıracaktır”