“Daha iyi bir gelecek senin fikrinle gelecek” sloganıyla yola çıkan t-MBA İş Projeleri Yarışmasının kazananları jüri üyelerince belirlendi.
ETİKETLER :
t-mba iş projeleri
,
girişimcilik
,
t-mba eğitim modeli
,
doğa koleji lise eğitimi
İTÜ ETA Vakfı Doğa Kolejinin gelenekselleşen t-MBA İş Projeleri Yarışması’nın 10 finalisti 13 Mart’ta gerçekleşen etkinlikte yenilikçi iş fikirlerini jüri üyeleri ile paylaştılar. KOSGEB Girişimcilik Dairesi Başkan Vekili Cemil Arda Taşkıran, Özyeğin Üniversitesi Girişimcilik Merkezi Girişimcilik Destek Programları Müdürü Süha Soydan, Arçelik Garage Innovation Hub Açık İnovasyon ve Girişimcilik Lideri Aslı Gök, Marka Hikâye Tasarımcısı Özgür Ahmet Köse’nin jüri üyesi olduğu yarışmada öğrencilerimizin projeleri uygulanabilirlik, finansal plan, müşteri deneyimi gibi farklı kriterlere göre değerlendirildiler.
Jüri üyelerinin değerlendirmesi sonunda derece alan projeler şöyle olmuştur: Birincilik Eskişehir kampüsünden öğrencimiz Beray Yaşar’ın geliştirdiği Görme Engelli Bastonu N-BOT projesinin, İkincilik Samsun kampüsünden öğrencilerimiz Muhammet Emir Aydın, Berfin Nur Akkaya, Yağmur Özdemir ve Kerime İrem Pıçaklı tarafından geliştirilen Görme Engelliler için AI Temelli Gözlük projesinin, Üçüncülük Özlüce kampüsünden öğrencimiz İlknur Aklan tarafından geliştirilen Graph Case projesinin oldu. Derece alan öğrencilerimiz yarışmadan sonra Genel Müdürümüz Ali Rıza Lüle ile online toplantıda bir araya gelerek projelerini ve duygularını paylaştılar. Genel Müdürümüz Ali Rıza Lüle öğrencilerimizi pandemi koşullarında bu çalışmalara istekli bir şekilde katılmış olmaları ve derece almaları nedeniyle tebrik etti.
Ali Rıza Lüle, “Önemli olan üretmek. Lise çağında üretmek sizler için çok daha önemli. Fikri oluşturuyorsunuz, daha sonra bunu nasıl gerçekleştireceğinizi tasarlıyorsunuz ve fikrinizi uyguluyorsunuz. Bilimsel düşünmeyi yaratıcıkla birleştirip elde ettiğiniz başarılarınızdan dolayı sizleri kutlarım” dedi.
Derece alan öğrencilerimiz t-MBA İş Projeleri Yarışması ile ilgili görüşlerini paylaştılar.
Görme Engelli Bastonu N-BOT’la 1.lik Kazanan Öğrencimiz Beray Yaşar: “Görme yetersizliği olan bireyler için tasarlanan N-Bot’un mucidiyim. Çevremde görme yetersizliği olan bireyleri görüyordum.Onların yürüyebileceği yollardaki engelleri ve gereksiz objeleri gördükçe üzülüyordum.Görme yetersizliği olan bireylerin dışarda bir çok alanda karşılaştıkları engelleri görünce daha duyarlı olmamız gerektiğini düşündüm ve N Bot fikri gelişti. Fikrimi çizimlerle destekledim ve projemi ürünü oluşturarak hayata geçirdim. Sosyal sorumluluk bilinci kapsamında gerçekleştirdiğim bu projemin bana birincilik getirmesi beni çok mutlu etti. Daha sonraki projelerim için motivasyon kaynağı oldu. Online gerçekleştirdiğimiz yarışma finalinde hem çok heyecanlıydım hem de projemi başkalarıyla paylaşarak farkındalık yarattığımı düşünüp mutlu oldum.Tamamen görme engelli bireylerin sosyal yaşamını kolaylaştırmak için tasarladığım bu projemi geliştirmek ve daha fazla duyurmak, vakıf dernek ve kamu kuruluşları aracılığıyla bu vatandaşlarımızın N-Bot’la buluşmasını sağlamak bundan sonraki temennimdir.
Görme Engelliler için AI Temelli Gözlük INU ile 2.lik Kazanan Öğrencilerimiz Muhammet Emir Aydın, Berfin Nur Akkaya, Yağmur Özdemir ve Kerime İrem Pıçaklı: “Rehber köpeklerden esinlenerek görme engellilerin sosyal hayata “tam bağımsız” katılımlarını destekleyerek karanlıklarına bir ışık olmayı amaçlayan bir akıllı gözlük fikri geliştirdik. 14. t-MBA İş Projesi Yarışması’ na katılarak proje yönetimi konusunda kendimizi oldukça geliştirme fırsatı bulduk. Yarışmada 2. olarak dünya üzerinde bizim de bir etkimizin olabileceğine, dünyayı iyi yönde değiştirebileceğimize inancımız arttı ve bu doğrultuda çalışma şevkimizi güçlendirdi. Süreçte projemiz için yaptığımız patent başvurusuyla beraber ilk fırsatta INU’ yu hayata geçirerek görme engelli bireylerin kullanımına sunmak istiyoruz.”
Graph Case ile 3.lük Kazanan Öğrencimiz İlknur Aklan: “Günümüzde büyük rol oynayan elektronik cihazlarımızın şarjlarının kısa sürede tükenmesi ve bununla birlikte onları sık sık şarj etme ihtiyacımızın doğması, Graph Case projesinin ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Bu proje ile tasarlanan kılıf ve cihazlar, özlerinde bulundurdukları değerli materyaller sayesinde aydınlanma saatleri içerisinde güneş enerjisi ile kendilerini şarj edecekler ve bizlerin elektrik tüketimine olan bağımlılığını, yenilebilir enerjiyi destekleyerek olumlu yönde etkileyecektir. Katılmış olduğum t-MBA İş Projeleri yarışmasında ilk defa online sunum tecrübesi yaşamışken diğer yandan da değerli jüri üyeleri tarafından almış olduğum fikirler ile projenin geliştirilmesi açısından kararlar aldım ve ilerleyen süreçte patent başvurusu yapmayı planlıyorum. Bu yarışmada güzel bir başarı elde ettiğim için mutluyum.”
"t-MBA Eğitim Modeli"nin önemli bir ayağı olan t-MBA İş Projeleri Yarışması öğrencilerin girişimcilik konusundaki bilincini arttırmak üzere düzenlenir. İTÜ ETA Vakfı Doğa Liselerindeki öğrencilerimiz geliştirdikleri kendi iş fikirlerini projelerinin uygulanabilirliği, sürdürülebilirliği, finansal planı gibi girişimcilik ve inovasyonun önemli noktalarına değinerek sunarlar.