YGS’den sonra üniversite adayları nasıl bir yol izlemeli? LYS’ler için başarının formülü nedir? İstediğim üniversiteye girmek için LYS’de kaç net yapmalıyım? Hedefime ulaşmak için ne yapmalıyım?
ETİKETLER :
ygs
,
lys hazırlık
,
lys puanları
,
ortaöğretim başarı puanı
,
lise rehberlik
,
ygs sonuçları
Son sınıf öğrencilerimiz 12 Mart Pazar günü üniversiteye girişin ilk aşaması olan YGS’yi geride bıraktılar. Şimdi önlerinde 10-11 ve 17-18 Haziran’da uygulanacak LYS’ler var.
YGS sonuçları 28 Mart’ta açıklanıyor. Öğrencilerimizin YGS sonucu ne olursa olsun kalan zamanı çok iyi değerlendirmeleri ve çalışmaya devam etmeleri büyük önem taşıyor. YGS’den sonra aşağıdaki başlıklarına dikkat eden adaylar başarının anahtarını yakalayacaktır.
- LYS’ler daha önemli
- Ders çalışma planınızı güncelleyin,
- Kalan zamanı çok iyi değerlendiren adaylar büyük fark yaratacaklar,
- YÖK Atlas’ı inceleyin,
- YGS netleriniz belli olduktan sonra net analizi yapın,
LYS’ler daha önemli. YGS’den sonra öğrencilerimizin bir an önce LYS çalışmalarına dönmeleri gerekiyor. YGS sonucu ne olursa olsun bir öğrencinin bundan sonraki çalışma temposu; başarısını, başarı sıralamalarını inanılmaz ölçüde etkileyecek. YGS sonrası öğrenciler için kritik bir dönemdir. YGS netlerinin, MF, TM, TS ve DİL ham puanlarının oluşumundaki katkısı % 40’tır. Ortaöğretim Başarı Puanı eklendiğinde bu oran daha da gerilere düşer. Matematiksel olarak sürecinin daha yarısını bile geride bırakmadan öğrencilerin YGS sonuçlarına göre yorum yapması doğru değildir. LYS’lerin daha önemli, puan katkısının çok daha fazla olduğunu hatırlamalı ve kendilerini motive etmelidirler.
LYS’ler, testler ayrı ayrı uygulandığı ve her soru için öğrencinin en az 1,5 dakikası olduğu için test stratejilerinin daha arka planda olduğu, iyi çalışırlarsa öğrencilerin çok daha başarılı olacakları sınavlardır.
Ders çalışma planınızı güncelleyin. Artık öğrencilerin LYS’lere yönelik olarak çalışma programlarını güncellemelidirler. Kendi alan derslerine, bu derslerle ilgili temel bilgi ve kazanımlara hakim olmaları ve bunlarla ilgili soru çözmeleri, LYS’ler için başarının anahtarıdır. Çözdükleri her testten ve sorudan sonra boş ve yanlışlarını tespit etmeli, buna yönelik konu tekrarı ve bilgi güncellemesi yapılması da büyük önem taşımaktadır.
Kalan zamanı çok iyi değerlendiren adaylar büyük fark yaratacaklar. Bir önceki yıl üniversiteye yerleşen öğrencilerin YGS ve LYS sonrası başarı sıralarına baktığımızda YGS’den sonra çalışan öğrencilerin başarı sıralamalarını çok daha yukarılara taşıdıklarını görebiliyoruz. Bu örnekleri öğrencilerimizle de paylaşıyoruz. Bir MF öğrencisinin YGS’de 3.000’lerdeyken LYS’de ilk 500’e girmesi, YGS’de 30.000’lerden LYS’de ilk 7.000’e yükselmesi mümkün. Bu örnek alt başarı sıralamalarında olan öğrenciler için de geçerli. Bir TM öğrencisinin ise YGS’de 10.000’den LYS’de ilk 1.000’e, YGS’de 100.000’lerden ilk 10.000’e yükselmesi mümkün. Bu örnekler, kalan zamanı iyi değerlendirenlerin büyük farklar yarattıklarının en somut göstergeleridir.
YÖK Atlas’ı inceleyin. Son iki yıldır YÖK (Yükseköğretim Kurulu) üniversite adayları için çok önemli sayısal bilgiler paylaşıyor. https://yokatlas.yok.gov.tr/ adresine girildiğinde 2015 ve 2016 yılları için her yükseköğretim programına ait analizleri görmek mümkün. Örneğin, YÖK Başarı Sırası Sihirbazı kullanılarak Tıp fakültesine yerleşen tüm adayların YGS’deki ve LYS’deki başarı sıralamalarını kıyaslanabiliyor. YGS LYS Net Sihirbazı kullanılarak Hukuk fakülteleri için öğrencilerin YGS ve LYS’lerde kaç net yapmaları gerektiği görülebiliyor. Bu analizler her bölüm için yapılabilir.
YGS netleriniz belli olduktan sonra net analizi yapın. YGS sonuçları ne olursa olsun her öğrencimizin hedeflerine ulaşması hala mümkün. Bunun için YGS sonuçları belli olduktan sonra öğrencilerimizin LYS’ler için net analizleri yapıp kendilerine LYS için net hedefleri koymalarını, buna yönelik çalışmalarını öneriyoruz. Lise Rehberlik ve Psikolojik Danışma Bölümü olarak, danışman öğretmenlerimizle öğrencilerimizi takip ediyor, yönlendiriyor ve destekliyoruz.
YGS’den sonra hedeflerine ulaşmak için çalışanlar başarıya ulaşacaklardır. Pes etmeyenler ve LYS’ye gereken önemi verenlerin başarının anahtarını elde edeceklerini inanmaları gerekmektedir.
LYS hazırlık sürecinde tüm öğrencilerimize başarılar dileriz.