ETİKETLER :
ygs
,
ygs başvuru
,
ösym
,
2017 ygs
,
ygs başvuru kılavuzu
,
ygs takvimi
,
ygs hazırlık
,
ygs konuları
,
ygs soruları
,
ygs öncesi ne yapılmalı
,
lise rehberlik
Doğa Okulları olarak ikinci dönemden itibaren son sınıf öğrencilerimize yönelik her hafta sınav hazırlık stratejileri üzerine çalışıyor, öğrencilerimizin sınava psikolojik hazırlık yapmaları, heyecanları ve kaygıları ile baş etmeleri, sınava motive olmaları için uygulamalar yapıyoruz. Öğrencilerimiz 12 Mart sonrasında sınavın ilk aşamasını geride bırakacaklar. YGS sonuçları açıklanana kadar heyecanlı bir bekleyiş yaşayacaklardır. Ancak günlük hayatlarına ve LYS hazırlığına hızla geri dönmeleri gerekmektedir. LYS’lerin puan getirisinin fazla olması ve geriye kalan zamanın iyi değerlendirilmesi için sınav sonrasında vakit kaybetmeden günlük hayatlarına devam etmeleri önemlidir.
?Sınava sayılı günler kala öğrencilerimizi ve velilerimizi YGS kuralları, YGS günü ve öncesinde yapılması gerekenlerle ilgili bilgilendiriyoruz.
YGS Kuralları ile İlgili Hatırlatmalar
YGS’ye girerken öğrenciler hangi belgeleri yanında bulundurmalı?
1. 2017 YGS Giriş Belgesi: YGS’den 10 gün önce https://ais.osym.gov.tr üzerinden edinilecektir. Renkli ya da siyah-beyaz çıktı alınabilir. Bu belgenin çıktısı alındığında fotoğrafın görünür olmasına dikkat edilmelidir.
2. Geçerli Kimlik Belgesi: Nüfus Cüzdanı, TC Kimlik Kartı, Süresi Geçerli Pasaport, Türk vatandaşlığından çıkanlar için Pembe/Mavi Kartlar geçerli kimlik belgeleridir. Bunun dışında sürücü belgesi, öğrenci kimlik kartı vb belgeler kabul edilmez. Geçici Kimlik Belgesi, yeni kimlik kartı teslim edilinceye kadar geçerli olacak.
2017-YGS adayları, güncel fotoğraflı ve soğuk damgalı mevcut Nüfus Cüzdanları/Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartları, geçerlilik süresi dolmamış pasaportları veya yeni kimlik kartları teslim alınıncaya kadar Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Geçici Kimlik Belgesi” ile sınava girebileceklerdir. Geçici Kimlik Belgesinin kapsamı genişletilmiş olup daha önce 15 gün süreyle geçerli olacağı duyurulan belgenin, kişinin kimlik kartı teslim edilinceye kadar geçerli olması sağlanmıştır.
Sınavda yanımda ne bulundurmalıyım?
Adaylar kimlik belgesi ve sınav giriş belgesi dışında yanlarında sadece pet şişe içinde su bulundurabilir. Kalem, silgi, kalemtıraş, peçete, şekerleme ÖSYM tarafından verilecektir. Sınavın yapıldığı her bir salona en az bir adet duvar saati ÖSYM tarafından sağlanacaktır.
Sınavda hangi belgeleri teslim etmeliyim?
Sınava giriş belgesi sınavın başında toplanacaktır. Soru kitapçığı ve cevap kağıdı salon görevlileri tarafından sınav bitiminde toplanacaktır. Sınava giriş belgesi, soru kitapçığı ve cevap kağıdının teslim edilmesinden aday sorumludur.
Sınavda yasak olan davranışlar nelerdir?
Adayların sınav sırasında konuşmaları, salondaki görevlilere soru sormaları, müsvedde kâğıdı kullanmaları veya soru ve cevaplarını başka bir kâğıda yazmaları, birbirlerinden kalem, silgi vb. şeyler alıp vermeleri, sınavın cevaplama süresi başlamadan soruları okumaya başlamaları, sınav süresi bittiği halde soruları okumaya ve cevap kâğıdında işaretleme yapmaya devam etmeleri, sınav düzenini bozacak davranışlarda bulunmaları yasaktır.
Sınav salonuna getirilmesi yasak olan araç, gereç ve eşyalar nelerdir?
• Çanta, cüzdan, cep telefonu, saat, kablosuz iletişim sağlayan bluetooth vb. cihazlarla; kulaklık, kolye, küpe, yüzük(alyans hariç), bilezik, broş, anahtar, metal para gibi metal içerikli eşyalarla (basit başörtü iğnesi ve ince metal tokalı kemer hariç); her türlü elektronik/mekanik cihazla ve çağrı cihazı, telsiz, fotoğraf makinesi vb. araçlarla, her türlü plastik ve güneş gözlüğü dâhil cam eşyayla (şeffaf/numaralı gözlük hariç), banka/kredi kartı, ulaşım kartı vb. kartlar,
• Cep bilgisayarı, saat, sözlük işlevi olan elektronik aygıt, hesap makinesi vb. her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlar,
• Her türlü kesici ve delici alet, ateşli silah ve benzeri teçhizat,
• Kalem, silgi, kalemtıraş, müsvedde kâğıdı, defter, kitap, ders notu, sözlük, dergi, gazete, vb. yayınlar, pergel, açıölçer, cetvel, hesap makinesi vb. araçlar,
• Su hariç içecek, yiyecek vb. gıda maddeleri,
• İlaç, alçı, sargı bezi, koltuk değneği vb. sağlık malzemeleri
Sınavın geçerli olması nelere bağlıdır?
• Sınava, atandığı salonda girmesi,
• Sınav başlamadan önce sınava giriş belgesini sınav görevlilerine teslim etmesi,
• Kopya çekme veya çekilmesine yardım etme girişiminde bulunmaması,
• Cevaplarını sınav süresi içinde cevap kâğıdına işaretlemiş olması,
• Cevap kâğıdına T.C. Kimlik Numarasını ve soru kitapçığı numarasını doğru olarak yazıp kodlaması,
• Soru kitapçığı ile cevap kâğıdına yazması ve işaretlemesi gereken bilgilerinin doğru ve eksiksiz olması,
• Sınav sonunda soru kitapçığını (sayfaları eksiksiz olarak ) ve cevap kâğıdını sınav görevlilerine teslim etmesi,
• Salonda sınav kurallarına ve sınav görevlilerinin uyarılarına uyması ve diğer sınav kurallarına uyması zorunludur.
Kaçta sınav binasında olmalıyım?
Adaylar sınavdan en az 1 saat önce sınav binasının önünde bulunulmalıdır. YGS saat 10:00’da başlayacaktır, 09.45’ten sonra sınav binalarına alınmayacaktır. Sınav evrakı dağıtıldıktan sonra adayların sınav süresinin ilk 120 dakikası tamamlanmadan, sınavın son 15 dakikası içinde sınav salonunu terk etmeleri, sınav sırasında kısa bir süre için bile olsa (tuvalete gitmek dâhil) sınav salonundan çıkmaları yasaktır.
Önerilerimiz…
*Sınava gireceğiniz binayı mutlaka gidip görün. Sınav sabahı ulaşımda stres yaşamamak, ayrıca sınava psikolojik hazırlık yapmak açısından öğrencilerimiz mutlaka sınava girecekleri binayı mutlaka önceden görmelidirler.
*Kıyafetinizi önceden belirleyin. Öğrencilerimiz üzerinde metal bulunmayan, sade, rahat, havaya uygun giyinmeye özen göstermelidirler.
*YGS öncesi ve sınav sabahı her zamanki gibi beslenin.
*Sınavdan bir gün önce dışarıda yemek yenmemesine, sınav sabahı her zamanki gibi kahvaltı edilmesine, alışık olunmayan yiyeceklerin tüketilmesine özen gösterilmelidir.
*Uyku düzeninize dikkat edin.
*Sınav gecesi uykuya dalmakta güçlük çekmemek için sınava yaklaşılan günlerde uyku düzenine dikkat edilmesi tavsiye edilir. Altı saatlik uyku bilimsel olarak yeterlidir. Daha az uyunmuş olsa bile bu, kaygı yaratmamalıdır. İnsan bedeni, vücudun birkaç gün için ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlayacak depolamaya sahiptir.
*Son 48 saat sınavla ilgili iletişimi durdurun.
*Sınav sürecini tören haline getiren aktivitelerden uzak durulmalıdır. Başarılar mesajı, aile ve akrabalarla telefon konuşmaları, arkadaşlarınızla sınav hakkında yapılacak konuşmalar sınava son 48 saat kala bitmelidir. Aileler bu konuda çocuklarına yardımcı olabilirler.
*Sınavdan önceki günü dışarıda geçirmeyin.
*Sınavdan bir gün önce farklı aktiviteler yapılmak zorunda değildir. O gün, öğrencilerimiz kendilerini nasıl iyi hissediyorlarsa öyle vakit geçirmeliler. Mümkünse evde dinlenmeliler.
*Sınav sonrası günlük hayatınıza ve LYS hazırlığına vakit kaybetmeden geri dönün.
Tüm öğrencilere YGS-LYS sürecinde başarılar dileriz.