Haber ve Etkinlikler

YGS/LYS’DE BAŞARININ ANAHTARI

Veliler ve öğrenciler için iyi bir kariyerin en önemli adımlarından biri şüphesiz ki sınavlarda elde edilen başarı. Mezunlarının üniversiteye girişte yakaladığı başarıyla adından söz ettiren Doğa Okulları, bu yıl yeni bir uygulama başlatıyor.

ETİKETLER : doğa okullarıbaşarıları , akademik , eğitim koçluğu , sanat , projeleri , eğitim modelleri , eğitim asistanı

Doğa Okulları, haftanın altı günü sınavlara özel hazırlık çalışması uygulayacak. Okulların, öğrencilerini Yükseköğretime Giriş Sınavı (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavları'na (LYS) hazırlarken nelere dikkat etmesi gerektiğini anlatan Doğa Okulları Genel Müdür Yardımcısı Ömer Suat Gündoğdu, "Kişiye özel eğitim, YGS/LYS'ye yüzde 100 uyumlu bir çalışma sistemi oluşturmak ve rehberlik servisi ile sentezlenen çalışmalar başarı getirir" diyerek müfredat ve eğitim sisteminin önemine dikkat çekiyor.

Akademik Gelişime Anlık Takip

Türkiye’de değişen sınav sistemine rağmen istikrarını bozmadan başarısını sürdüren Doğa Okulları LYS ve YGS sınavlarına hazırlık aşamasında öğrencilerine farklı metotlar ile eğitim sunuyor. Klasik eğitim anlayışını gelişen teknoloji ile birleştirmenin önemini vurgulayan Doğa Okulları Genel Müdür Yardımcısı Ömer Suat Gündoğdu, uygulamış oldukları e- doğa portalı ile öğrencilerin akademik gelişmelerini anlık olarak takip ettiklerini belirterek; “Özellikle 12. sınıf öğrencilerimizin, bu sınava hazırlanmaları için kullandığımız yaprak testler, deneme sınavları, soru bankaları ve ders anlatım kitaplarımız var. Bunlar tamamen YGS/LYS sınavlarında çıkan sorular analiz edilerek hazırlanıyor” diye konuştu. 


‘Asistanım’ uygulamasıyla akademik başarı çok doğal


Doğa Okulları'nda her öğrencinin bir ‘asistanı’ bulunuyor. Asistan, konu ve kazanım eksiğini belirliyor ve buna göre her öğrenciye başarılı olması için özel yol haritası çıkarıyor. Gündoğdu, ‘asistanım’ uygulamasını şöyle özetledi: “Öğrencilerimizin kazanım eksikliğini sistemsel olarak tespit eden ve öğrenciye, bu eksikliklere göre geri bildirimde bulunan bir sistemi de sunuyoruz. Öğrencilerimizin girmiş oldukları herhangi bir sınavda (yazılı sınav ya da deneme sınavı) eksik yaptığı sorular, kazanımları sistem tarafından tespit ediliyor ve öğrenciye ödev olarak atanıyor. Örneğin; öğrenci birinci YGS/LYS sınavında ‘‘üslü sayılar’’ konusuyla ilgili 3 yanlış yaptı. Sistem bu 3 yanlışın alt kazanım düzeylerini belirliyor ve öğrenciye bu eksiklikleri gidermek için ödev gönderiyor. Böylelikle öğrencimiz bir sonraki deneme sınavına eksikliklerini tamamlayarak giriyor. İkinci deneme sınavında başka eksiklikler tespit edildiyse bunlara yönelik pekiştirme materyalleri öğrencilerimize veriliyor. Pekiştirme materyalleri ise iki grupta gönderiliyor. Birinci grup akademik düzeyi yüksek olan öğrencilere daha zor sorulardan oluşan bir materyal; ikinci grupta ise yanlışı, konu eksiği çok olan öğrencilere gönderdiğimiz materyaller yer alıyor. Önce konu eksiğini giderecek bir çalışma kâğıdı ya da konu anlatımlı kısa bir podcast gönderiliyor. Daha sonra konuyla ilgili kolay sorulardan başlamak koşuluyla bir test gönderiyoruz. Öğrencilerimizi bu şekilde sınava hazırlamış oluyoruz.”


Öğrenci, ‘Online Etüt’le her an her yerde çalışabiliyor 


Yıllardır eğitim ve öğretimin ayrılmaz bir parçası olan etüt sistemi, öğrencilerin sınavlarda başarıya ulaşması için önemli bir rol oynuyor. Ancak, ders sonrası okulda kalmak çoğu öğrenciyi hem zaman açısından sıkıntıya, hem de bedensel açıdan yorgunluğa sokuyor. Bu olumsuzlukları ortadan  kaldırmak amacıyla “online etüt” sistemine geçiş yaptıklarını belirten Gündoğdu, bu sayede öğrencilerin dilediği her an, istedikleri her yerden eksiklik duyduğu konu anlatıma rahatlıkla ulaşabildiklerini, eğitime dahil olabildiklerini ifade etti. Gündoğdu; “Öğrenci hangi konuyla ilgili eksik olduğunu düşünüyorsa direkt o konuyla ilgili oturuma katılıyor.



Eğer öğrenci herhangi bir oturumu kaçırdıysa birkaç gün sonra aynı oturuma tekrar katılabiliyor. Bu oturumu da yine kaçırdıysa sistem oturumda anlatılan dersleri kaydediyor ve öğrencimiz daha sonra konu tekrarı yapmak isterse o etütte anlatılan konuların videolarına ulaşarak sınava hazırlanmış oluyor. En büyük uygulamamız online etüt ve pekiştirme materyalleri göndermemiz. Bunlar önceden bir sistem dahilinde değil, bir öğretmenin inisiyatifinde yapılıyordu. Öğretmen önceden bireysel ödevler veriyordu. Bu şekilde bir danışmanlık sistemimiz vardı. Bu sene biz bunu yazılımsal sisteme dönüştürdük. Yazılımsal sistem öğrencilerin eksikliklerini doğru tespit etmemizi sağlıyor. Hem de o eksikliği giderebilecek materyallerle bu eksiklikleri tamamlamamızı sağlıyor” dedi. 


‘Deneme sınavları sonrası anlık merak hemen giderilmeli’ 


Bütün bir yıl boyunca YGS/LYS’ye hazırlanan öğrenciler için deneme sınavları da önemli bir aşama oluyor. Hem yanlışlarıyla hem de başarısıyla yüzleşen öğrenciler kendilerine her sınav sonrası yeni bir çalışma planı oluşturabiliyorlar. Türkiye’deki tüm okullarla aynı anda deneme sınavlarını uyguladıklarını belirten Gündoğdu, sınav sonuçlarını aynı gün içerisinde, çözümlü videolarla birlikte öğrencilerin kullanımına sunduklarını belirtiyor. Öğrencilerin genel olarak duyduğu anlık merak duygusunun hemen karşılanması gerektiğinin altını çizen Gündoğdu, bu yaş grubundaki öğrencilerin dikkatlerinin dağılmadan çözüme ulaştırılması gerektiğini vurgulayarak sözlerine şöyle devam etti:  “Öğrenciler genel olarak anlık bir merak duyar ve bu ilgisi karşılanamazsa odağını başka bir yere yönlendirir. Dolayısıyla biz YGS/LYS’ye hazırlanan öğrencilerin özelliklerini çok iyi bildiğimiz için, o anlık merakını hemen gideriyoruz. Öğrenci sınavdan çıktığı zaman, kaç doğru kaç yanlış yaptığını ve bu yanlışları hangi sorularda yaptığını öğrenmek istiyor. Bu şekilde online ortamda sorulara çözümleriyle birlikte ulaşabiliyorlar. Neden yanlış yaptıklarını, soruyu neden yanlış anladıklarını öğrenebiliyorlar. Çünkü soru çözülürken öğretmenler öncelikle öğrencilerin soruları okurken nelere dikkat etmeleri gerektiğini açıklıyorlar. Neden doğru cevabın o olduğuna dair soruda var olan donelerden bahsediyorlar. Bu vesileyle öğrencinin soruyu doğru yanıtlayabilmesi için kullanması gereken argümanlar, öğrenciye bir kez daha sunulmuş oluyor. Aslında her bir sorunun çözümü o sorunun ait olduğu konunun özet anlatımı niteliğinde oluyor. Sınav sonrasında da ayrıntılı bir rapor veriyoruz. Bu ayrıntılı raporda öğrencimiz; sınıfında, okulunda, ilinde ve Türkiye genelinde kaçıncı sırada olduğunu görüyor. Deneme sınavının mantığı, öğrencinin gerçek sınav öncesinde eksiğini, tamamlaması gereken alanlarını ona göstermek. Verdiğimiz ayrıntılı raporda öğrencimize herhangi bir konudan kaç tane soru sorduğumuzu, kaç tane doğru yaptığını, kaç tane yanlışının olduğunu gösteriyoruz. Bunun sonrasında sistem geri bildirim olarak öğrenciye, eksik olduğu konuları tespit ederek, uygun olan pekiştirme materyalini gönderiyor.”


Doğa Okulu Ortaokul RehberlikUzman Eğitim Kadrosu ve Yayınlar ile YGS/LYS % 100 Uyumlu İçerik


YGS/LYS Konu Anlatım Kitapları, Soru Bankaları, Konu Testleri, Deneme Sınavları, Genel Tarama Testleri ile zengin bir üniversiteye hazırlık sürecinin bir parçasını oluşturuyor. Binlerce sorudan oluşan yayınlar gerçek sınavda çıkabilecek her türlü soruya karşı öğrenciyi hazırlıyor. Üniversiteye geçiş sınavlarına uzman öğretmen kadrosu ve yayınlarla sorunsuzca hazırlandıklarını belirten Gündoğdu; “ Deneyimli öğretmenler çıkabilecek soruların hızlı ve pratik çözüm yollarını öğretirken seçilen yayınlar öğrencilere sınavda çıkacak soruların bir benzerini sunar” dedi.  



Meslekleri Yerinde İnceliyorlar


Üniversiteye hazırlığın sadece YGS/LYS hazırlıktan ibaret olmadığın söyleyen Gündoğdu, her öğrencinin kendi ilgi ve yeteneklerini keşfetmesi, meslekleri ve üniversiteleri tanıması, kendi alanına uygun çalışma strateji geliştirmesini gerektirdiğini belirtti.  Gündoğdu, Doğa Okulları'nın kendine özgü geliştirdiği rehberlik sistemi ile öğrencilere kendini tanıma envanterleri uygulandığını, üniversiteler ve mesleklerle ilgili kariyer günleri yapıldığını, 9 ve 10. Sınıflarda öğrencilerin iş yerlerinde hafta sonu stajlarına giderek meslekleri ve sektörleri yerinde inceleme fırsatı bulduklarını söyledi.  

Dijital Asistan ve Eğitim Koçluğu ile Öğrenciye Özel Çözümler

 
Uzmanlara göre sınava hazırlıkta her öğrencinin konu ve kazanım eksikliğini giderecek uygulamalara, motivasyona ve psikolojik desteğe ihtiyacı bulunuyor.  Sınavda başarıya giden metotlardan biri de her öğrencinin sınava hazırlıkta bir danışman öğretmeninin olması. Danışman öğretmenler, öğrenciye eğitim koçluğu yaparak ilgi ve yeteneklerine uygun bir kariyer planı yapmasına, konu ve kazanım eksikliğini giderecek çalışma programı oluşturmasına rehberlik ediyor.  


Doğa Okulları'nda sınava hazırlanan her öğrencinin eğitim koçunun yanın da bir de dijital asistanı olduğunu belirten Gündoğdu; “Dijital asistan öğrencinin konu ve kazanım eksikliğini belirler, bu eksikliği giderecek pekiştirme materyali hazırlayarak öğrenciye sunar. Pekiştirme materyalleri öğrencinin konu ve kazanım eksiğine göre konu anlatım videosu, çalışma kağıdı, çözümlü örnek soru veya yaprak testlerinden oluşur” diyerek sistemin çalışma metodunu açıkladı. 

Haftada Altı Gün Eğitim 

Doğa Okulları Eğitim Danışmanı Necati Çiçek
Normal okullar eğitimine beş gün devam ederken biz YGS/LYS hazırlık programı çerçevesinde eğitimimizi altı güne çıkardık. Öğrenciyi her aşamada takip edeceğiz. Eğer öğrencide öğrenme güçlüğü, hiperaktivite, dikkat dağınıklığı gibi başarıyı etkileyen unsurlar varsa tespit edeceğiz. Doğa Okulları bünyesinde bir öğrenci koçluğu bölümü oluşturuyoruz. Bu bölümde, öğrencilerin hangi derslerde eksiği var, bu eksikliğin sebebi ne bu saptamalara ulaşacağız. Öğrencilerin öğrenme mekanizmalarındaki kusurların tespit edilip onlarla ilgili okul-öğrenci-veli işbirliğini burada hayata geçireceğiz. Bunun dışında YGS-LYS'ye hazırlık öğrencilerimiz için her okulda bir müdür yardımcısı sadece 11 ve 12'nci sımf öğrencilerinin akademik başarısından sorumlu olacak ve bunların istatistiklerini tutacak. Bu istatistikleri her hafta inceleyeceğiz ve öğrencinin ilerleme düzenini tek tek takip edeceğiz. Eylül ayının ilk haftasında YGS-LYS'ye hazırlık kampı düzenleyeceğiz. Buna biz 'yaz kampı' diyeceğiz. Aynı uygulamayı sömestr tatilinde 'kış kampı' olarak tekrarlayacağız. Kamplarda öğrencilerin eksiklerini kapatıp, onları YGS'ye tamamen hazır şekilde göndereceğiz. Yaptığımız programda hem YGS hem de LYS konularını sınavlardan çok önce bitirip arta kalan süreci tekrarlarla değerlendirmek istiyoruz. İkinci kampta öğrenciler tüm konuları bitirmiş, kısmen tekrarlarım yapmış halde oraya gelecekler. Bu planlamaları yaparken okulun normal müfredatına dokunmayacağız, ek olarak hazırlık programını uygulayacağız. Hazırlık programı 11'inci sınıflardan itibaren başlayacak. Şu anda burada hazırlık programı için ayarladığımız ders saatleri oldukça yeterli seviyede. Ayrıca son derece yeterli bir test sayısına ulaşmış vaziyetteyiz. Çok sayıda ödev, uygulama ve çok sayıda soru bankasından faydalanacağız.

*Erken kayıt avantajları ve özel okul başvuruları devam ederken Türkiye’nin en büyük k12 eğitim kurumu olan Doğa Okulları yeni eğitim-öğretim yılına hazır… Özel okullara kayıt sürecinde Doğa'yı tercih edecek olan veliler; erken kayıt formu ile Doğa Okulları'na ulaşabiliyor ve ayrıcalıklarla dolu bir eğitim sürecine dahil oluyorlar. Her yıl YGS, LYS ve TEOG gibi ortak sınavlarda Türkiye’nin en başarılı okulu olan Doğa, özel okullar erken kayıt döneminde öğrencilere sportif ve akademik başarılarına göre %100’e varan burs imkanı da sunuyor. Bu yıl uygulanmaya başlanan ve özel okul başvuruları esnasında kayıt olunan ve devlet tarafından verilen eğitim desteği de Doğa'da sizi bekliyor!

DOĞA KOLEJİ - KAMPÜSÜ BUL