Doğa Koleji, Yüksek İstişare Kurulu ile yeni eğitim politikalarını belirliyor.
Prof. Dr. M. Remzi Sanver-Yüksek İstişare Kurulu Başkanı
İstanbul Bilgi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkan Yardımcısı ve Fransa Bilimsel Araştırma Milli Merkezi (CNRS) Araştırma Direktörü
1970’te İstanbul’da doğdu. 1988'de Galatasaray Lisesi'nden mezun oldu. 1993'te Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nden lisans derecesini aldı. Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nde 1995 yılında yüksek lisansını ve 1998’de doktorasını tamamladı.
1998 sonbaharından bugüne İstanbul Bilgi Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nde görev yapan M. Remzi Sanver, Ecole Polytechnique (Paris) ve Caen Üniversitesi'nde ziyaretçi öğretim üyesi olarak bulundu. Bilimsel araştırmalarının yoğunlaştığı Sosyal Seçme Kuramı, İktisadi Tasarım ve Oyun Teorisi alanlarında dünyada önde gelen isimlerden olan M. Remzi Sanver’in uluslararası bilimsel dergi ve kitaplarda yayınlanmış 50 makalesi olup, bu makalelere 100'ü aşkın atıf yapılmıştır.
İktisat Kuramı'nın seçkin bilimsel yayın organlarında editörlük yapan M. Remzi Sanver aynı zamanda Society for Social Choice and Welfare’in yönetim kurulu üyesidir. M. Remzi Sanver’in bilimsel faaliyetleri Türkiye Bilimler Akademisi ve ODTÜ Mustafa Parlar Bilimsel Araştırma Vakfı tarafından ödüle layık görülmüştür. İngilizce, Fransızca ve İspanyolca bilen Prof. Dr. Sanver, İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde 2010 yılında açılan Murat Sertel İleri İktisadi Araştırmalar Merkezi’nin de kurucusudur. 2011- 2015 tarihleri arasında İstanbul Bilgi Üniversitesi Rektörü olarak görev yapmıştır. Halen, BİLGİ Mütevelli Heyet Başkan Yardımcısı ve Fransa Bilimsel Araştırma Milli Merkezi (CNRS)’nde Araştırma Direktörü olarak görev yapmaktadır.
Prof. Dr. Ege Yazgan-Yüksek İstişare Kurulu Üyesi
İstanbul Bilgi Üniversitesi Rektörü ve Finansal Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü
2000 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi’ne başlayan Prof. Dr. Ege Yazgan, üniversitedeki görevine Finansal Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve Ekonomi Bölümü öğretim üyesi olarak devam etmektedir. BİLGİ’de Rektör Vekili, Rektör Yardımcısı, Dekan, Dekan Yardımcısı ve Program Direktörü olarak görev yapmış; bir dönem de Kadir Has Üniversitesi’nde Türkiye Çalışmaları Merkez Müdürü olarak çalışmıştır.
Yurtiçinde ve yurtdışında yayınlanan birçok akademik makalesi mevcuttur. Cambridge Üniversitesi’nde misafir araştırmacı ve Sussex Üniversitesi’nde eğitmen olarak çalışmış; akademik hayatına İstanbul Üniversitesi İktisat Bölümü’nde Araştırma Görevlisi olarak başlamıştır. Yazgan, İstanbul Üniversitesi İktisat Bölümü’nden mezun olmuş, yüksek lisans çalışmalarını Boğaziçi Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi’nde sürdürmüştür. İngiltere’deki Sussex Üniversitesi’nde doktora programını tamamlamıştır. Güncel ekonomi yorumlarıyla düzenli olarak Türkiye medyasında yer almaktadır.
Prof. Dr. M. N. Alpaslan Parlakçı-Yüksek İstişare Kurulu Üyesi
İstanbul Bilgi Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Vekil Dekan
Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden 1996 yılında mezun olan Parlakçı, yüksek lisans ve doktora çalışmalarını Boğaziçi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektrik-Elektronik Mühendisliği Programı’nda tamamlamıştır. Akademik çalışmalarını 1998-2010 yılları arasında İstanbul Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü’nde sürdüren Parlakçı, 2010’dan bu yana Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi olarak görevine devam etmektedir.
Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanlığı görevinde bulunan Parlakçı’nın yurtiçinde ve yurtdışında yayımlanmış çok sayıda bilimsel makalesi ve bildirisi bulunmaktadır.
Prof. Dr. Asaf Savaş Akat-Yüksek İstişare Kurulu Üyesi
İstanbul Bilgi Üniversitesi Kurucu Rektörü ve İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi
Prof. Dr. Asaf Savaş Akat’ın rektörlüğü döneminde şehir merkezi üniversitesi olma ilkesiyle yola çıkan BİLGİ’de akademik standartlara ve katma değer yaratan eğitime öncelik verildi. En iyi olduğu alanlarda uzmanlaşmayı hedefleyerek sosyal bilimlerde güçlü bir kadro kuruldu. Toplumla canlı bir diyalog içinde olmaya özen göstererek Türkiye’nin temel sorunlarına duyarlılık felsefesi benimsendi. Bu görevi Kasım 1998’e kadar sürdüren Akat, o tarihten bu yana kesintisiz olarak BİLGİ’de öğretim üyesi görevini sürdürmektedir.
1943 yılında Ankara’da doğan Prof. Dr. Asaf Savaş Akat, 1962 yılında Galatasaray Lisesi’ni bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nden 1966 yılında mezun oldu. AFS bursu ile bir yıl Kaliforniya’da lise (Redondo Union HS), OECD bursu ile iki yıl İngiltere’de lisansüstü eğitim (University of East Anglia ve London School of Economics) gördü. İstanbul Üniversitesi’nde doktor, doçent ve profesör unvanlarını aldı. Halen öğretim üyesi olduğu İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde 1996-1998 yılları arasında rektörlüğü üstlendi. Kamuoyunda Vatan Gazetesi köşe yazarlığı ve NTV Ekodiyalog programı ile tanınan Akat’ın çok sayıda akademik ve güncel kitap, makale, yazı ve konferans sunuşu bulunmaktadır.
Prof. Dr. Burhan Şenatalar-Yüksek İstişare Kurulu Üyesi
İstanbul Bilgi Üniversitesi İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi
1968 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Bölümü’nden mezun olan Prof. Dr. Burhan Şenatalar, 1973 yılında aynı fakültede doktorasını tamamladı.
1969 ile 1981 yılları arasında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde; 1981 ile 2000 yılları arasında ise İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak görev aldı. ABD, İngiltere ve Almanya’da çeşitli üniversitelerde konuk araştırmacı olarak bulundu. 2001 ile 2005 yılları arasında Yükseköğretim Kurulu (YÖK) üyesi olarak görev yaptı. 2000 yılından bu yana İstanbul Bilgi Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nde öğretim üyesi olan Prof. Dr. Şenatalar, aynı bölümde bölüm başkanlığı görevini yürütmektedir.
Emeritus Prof. Dr. Diane Sunar-Yüksek İstişare Kurulu Üyesi
İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi
1943 yılında ABD’de doğan Diane Sunar, lisans (BA) diplomasını İngilizce Edebiyat alanında Whittier College’den aldıktan sonra (1965), University of California, Berkeley’den sosyal psikoloji konusunda (Ph.D.) derecesini tamamladı (1973).
1972 yılında Türkiye’ye gelen Sunar, 1979’a kadar Orta Doğu Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Bölümü’nde hocalık yaptı, sonra Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde 1979 yılından 2002 yılına kadar çalıştı. 1987 yılında doçentlik unvanı, 1996 yılında ise profesörlük unvanını kazanan Sunar, İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin ilk psikoloji derslerini 1997 yılında Verdi ve 2002 yılında BİLGİ’ye katıldı. 2002-2014 yılları arasında (iki yıl hariç) Psikoloji Bölümü başkanlığı, 2010-2012 yılları arasında Fen-Edebiyat Fakültesi dekanlığı yaptı. Çeşitli zamanlarda ABD’de muhtelif üniversitelerde misafir profesör olarak çalıştı. Sunar; çocuk gelişimine destek programları, çocuk geliştirme yöntemleri, çocuk ve barış, kalıpyargıların kaynakları, duyguları şekillendiren faktörler ve ahlak psikolojisi konularında birçok araştırma ve yayın yaptı. 35’ten fazla yüksek lisans tezini yöneten, 50’den fazla makale ve kitap bölümü bulunan, 70’ten fazla kongre sunumu ve seminer yapmış olan Sunar’a, 2017 yılında Sosyal Psikoloji II. Ulusal Kongresi’nde yaşam boyu başarı ödülü verildi. Hem ulusal hem de uluslararası çeşitli psikoloji derneklerine üye olan Sunar, yine ulusal ve uluslararası çeşitli psikoloji dergilerinde hakemlik yaptı. Çeşitli kurumlara danışmanlık da yapan Sunar, 1992’den beri AÇEV’in bilimsel danışmanlar kurulunda yer almaktadır.
Prof. Dr. Fatma Nihan Ketrez Sözmen-Yüksek İstişare Kurulu Üyesi
İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi
1996 yılında Boğaziçi Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun olan Prof. Dr. Fatma Nihan Ketrez Sözmen, yüksek lisans derecesini 1999 yılında aynı üniversitesi Dilbilim alanında aldı. University of Southern California’da Dilbilim alanında 2001 yılında yüksek lisansını, 2005 yılında da doktorasını tamamladı. 2005 ile 2009 yılları arasında Yale Üniversitesi’nde dersler verdi. Ketrez Sözmen, 2008 yılından bu yana İstanbul Bilgi Üniversitesi Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü’nde öğretim üyesidir.
Emeritus Prof. Dr. İlter Turan-Yüksek İstişare Kurulu Üyesi
İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi
1941 yılında İstanbul’da doğan İstanbul Bilgi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Profesörü İlter Turan, orta öğrenimini Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri'nde tamamladı. 1962 yılında Oberlin Koleji'nden (ABD) Siyasal Bilimler Lisansı, 1964 yılında Columbia Üniversitesi'nden Siyasal Bilimler Yüksek Lisansı aldı. Aynı yıl İstanbul Üniversitesi, İktisat Fakültesi, Siyaset İlmi Kürsüsü'ne asistan olarak girdi. Aynı kürsüde 1966 yılında Doktor, 1970 yılında Doçent, 1976 yılında da Profesör oldu. 1998-2001 arasında İstanbul Bilgi Üniversitesi rektörlüğünü yapan Turan, daha önce Koç (1993-1998) ve İstanbul (1964-1993) Üniversitelerinde çalıştı, çok sayıda saygın Amerikan ve İngiliz üniversitelerinde konuk öğretim üyesi olarak bulundu.
2000-2009 yılları arasında Siyasi İlimler Türk Derneği’nin başkanlığını, Uluslararası Siyasi İlimler Derneği’nin başkan yardımcılığını ve 2009 Dünya Kongresi program başkanlığını yürüttü. Prof. Dr. İlter Turan 2016 Temmuz ayında Uluslararası Siyaset Bilimi Derneği (IPSA)’nin 2016-2018 dönem başkanlığına seçildi. Bugün Sağlık ve Eğitim Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanlığı’nın yanı sıra bir dizi vakıf ve şirketin yönetiminde görev alan Prof. Dr. İlter Turan bir yandan da Dünya Gazetesi’nde yazar olarak çalışmalarını sürdürmektedir. Kendisine 2015 yılında “Emeritus” unvanı verilmiştir.
Prof. Dr. Kenan Çayır-Yüksek İstişare Kurulu Üyesi
İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi ve Sosyoloji ve Eğitim Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü
Lisans ve yüksek lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde tamamladı. Doktora derecesini Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden aldı. İngiltere’de Leeds Üniversitesi Vatandaşlık ve İnsan Hakları Eğitimi Merkezi’nde ve Almanya’da Georg-Eckert Uluslararası Ders Kitapları Enstitüsü’nde doktora sonrası çalışmalar yaptı. Ders kitapları, yurttaşlık, insan hakları eğitimi, ayrımcılık ve sosyal hareketler üzerine çalışmaktadır. İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde öğretim üyesi ve Sosyoloji ve Eğitim Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi müdürüdür.
Prof. Dr. Kübra Doğan Yenisey-Yüksek İstişare Kurulu Üyesi
İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı
Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden 1992 yılında mezun olan Kübra Doğan Yenisey, doktorasını 2000 yılında Cenevre Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde tamamlamıştır.
İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde 2008 yılından bu yana tam zamanlı öğretim üyesi olarak görev yapan Doğan Yenisey, Hukuk Yüksek Lisans Programı ve Özel Hukuk Doktora Programı direktörlüğü, Karşılaştırmalı İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi müdürlüğü görevlerini yürütmüş; Freiburg Albert Ludwigs Üniversitesi, Institute for Labour Law and Industrial Relations in the European Union (Trier Üniversitesi) ve Institute of European and Comparative Law’da (Oxford Üniversitesi) ziyaretçi araştırmacı olarak bulunmuştur. 2019-2020 yılları arasında İstanbul Bilgi Üniversitesi Vekil Rektörü ve Mütevelli Heyet üyesi olarak görev yapmıştır.
İngilizce, Fransızca ve Almanca bilen Doğan Yenisey’in İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku alanında yurtiçi ve yurtdışında yayınlanmış birçok kitabı ve makalesi mevcuttur.
Prof. Dr. Lale Duruiz- Yüksek İstişare Kurulu Üyesi
İstanbul Bilgi Üniversitesi İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi
İzmir Amerikan Kolejinden mezun olduktan sonra lisans derecesini ODTÜ Endüstri Mühendisliği, yüksek lisansını Boğaziçi Üniversitesi İşletme ve doktorasını da Marmara Üniversitesi İşletme bölümlerinden aldı. Sussex Universitesi’nde ziyaretçi araştırmacı olarak çalışan Duruiz, IDRC ve Ford Foundation projelerinde yönetici araştırmacı olarak çalıştı. Otomotiv, hazır giyim ve demir çelik sektörlerinde ise teknolojik yetkinliğe ilişkin çalışmalar yaptı ve konu ile ilgili kitapları yayınlandı. 2003-2011 yılları arasında Avrupa Konseyi Bilim’de Kadın Helsinki Grubu’nda Türkiye delegesi olarak görev aldı.1994 yılında ISIS olarak başlayan BİLGİ serüvenine ilk günden itibaren dâhil olan katılan Prof. Dr. Lale Duruiz, 1996 yılında üniversiteyi kuran Bilgi Eğitim ve Kültür Vakfı'nın kurucu üyesi oldu. 1996-2001 yılları arası rektör yardımcısı olarak görev yapan Duruiz, 2001-2005 yılları arasında da rektörlük görevini üstlendi.
2009 yılında Mühendislik Fakültesi Dekanı olarak da görev yapan Prof. Dr. Lale Duruiz, halen İstanbul Bilgi Üniversitesi İşletme bölümünde öğretim üyeliğini sürdürmektedir.